Israëliërs zetten offensief tegen Palestijnen voort

Israëlische troepen hebben vannacht 24 Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever ontruimd, maar elders in het gebied twee plaatsen bezet. Tientallen tanks en pantserwagens trokken Bir Zeit, ten noorden van Ramallah, en Daharyeh, nabij Hebron, binnen.

De nieuwe Israëlische operaties kwamen enkele uren voor de aankomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, die gaat proberen een staakt-het-vuren te bereiken en onderhandelingen op gang te brengen. Powell wees vanochtend in Madrid nog eens op het belang van terugkeer naar het onderhandelingsproces. Of het offensief voortduurt of niet, het probleem blijft bestaan, zei Powell.

De Israëlische regering onderstreepte gisteren eens te meer niet van plan te zijn haar offensief op de Westelijke Jordaanoever te staken voor het leger ,,de infrastructuur van de Palestijnse terreur heeft vernietigd''. Premier Ariel Sharon verklaarde tegelijk dat de Verenigde Staten Israël niet onder druk moeten zetten om zijn offensief te beëindigen. ,,Je kunt over vrede praten, maar je kunt geen vrede bereiken zolang terreur bestaat'', zei hij tijdens een bezoek aan troepen bij de stad Jenin, toneel van zware gevechten in de afgelopen dagen. ,,Ik hoop dat onze grote vriend de Verenigde Staten begrijpt dat dit een overlevingsoorlog voor ons is [..] Het is ons recht om onze burgers te verdedigen, en er zou geen druk op ons moeten worden uitgeoefend om dat niet te doen.''

Volgens de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat heeft het Israëlische leger meer dan 500 Palestijnen gedood sinds het huidige offensief bijna twee weken geleden begon. Het Israëlische leger noemde eerder een aantal van 200 Palestijnse doden. Met name in het vluchtelingenkamp in Jenin, waar Palestijnse strijders zware tegenstand boden, zouden veel slachtoffers zijn gevallen, maar zekerheid over het aantal is er nog niet. Het Israëlische leger zegt de toestand daar nu onder controle te hebben.

In Jenin werd gisteren een leider van de gewapende vleugel van de moslim-extremistische Palestijnse groepering Hamas gedood. Hamas eiste gisteren de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag van gisteren in een bus bij Haifa, waarbij acht inzittenden en de dader om het leven kwamen. In Bethlehem duurt intussen het Israëlische beleg voort van de Geboortekerk, waar meer dan honderd Palestijnen verschanst zitten.

Het Europees Parlement heeft gisteren opgeroepen tot opschorting van de economische samenwerking met Israël uit protest tegen het offensief. Ook dient er volgens het parlement een wapenembargo te komen. De met 269 tegen 208 stemmen aangenomen resolutie is niet bindend, maar zij verzwaart de druk op de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, die maandag in Luxemburg bijeenkomen.

koppig israël: pagina 5

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten