Het Fenomeen en zijn vrienden zwijgen liever

Ronaldo is even terug in Nederland. Met zijn club Inter Milaan strijdt het van een blessure herstellende Braziliaanse voetbalfenomeen tegen Feyenoord voor een plaats in de finale van het UEFA-Cuptoernooi.

Op goudkleurige voetbalschoenen bewoog Ronaldo zich tijdens de laatste training van Inter over het veld van de Kuip. Hij droeg hij blauwe handschoenen. Bewonderaars konden slechts van grote afstand genieten van de bewegingen van `Het Fenomeen'. Af en toe was hij voor de lege tribunes in het trainingspartijtje met een ouderwets briljante actie zijn ploeggenoten te slim af. Vanavond hoopt de nummer negen van Internazionale eindelijk weer eens te kunnen schitteren in de volle schijnwerpers van het internationale voetbal. Ronaldo wil slechts spreken met zijn voeten.

Vanaf het moment dat Ronaldo in november 1999 geblesseerd is geraakt aan zijn rechterknie, is het wonderkind van weleer nooit meer in goeden doen geweest. De 25-jarige voetballer die met zijn schokkerige loopje en zijn magische bewegingen als aanvaller van PSV, Barcelona en Inter verdedigingen aan gort speelde, is al drie jaar op zoek naar zichzelf. Telkens op het moment dat hij meende klaar te zijn voor een glorieuze comeback, wierpen nieuwe kwetsuren hem terug. Vorige week speelde hij tegen Feyenoord voor het eerst (een helft van een speelhelft) in het jaar 2002 een officiële wedstrijd in het blauwzwarte shirt van Inter. Scoren deed de spits die in zes Europese seizoenen 118 doelpunten in 141 wedstrijden maakte, echter nog niet.

Inter-coach Hector Cúper gunde de geselecteerde Ronaldo afgelopen weekeinde in het competitieduel tegen Atalanta Bergamo geen speelminuten. Voor de return tegen Feyenoord werd hij weliswaar opnieuw in de selectie opgenomen. Maar of Ronaldo vanavond tegen Feyenoord aantreedt, bleef gisteren onduidelijk. Cúper kan naast Ronaldo ook kiezen voor de aanvallers Kallon, Vieri, Ventola en Recoba. De strenge Argentijnse coach is er de man niet naar zijn opstelling een dag voor de wedstrijd prijs te geven.

Cúper was gisteren de enige van Inter die kort het woord voerde namens de Italiaanse koploper. Niet van harte trouwens. Cúper is geen prater. Tijdens de persconferentie deed hij zijn best om de verplichte antwoorden zo kort mogelijk gehouden. Na de vraag of Ronaldo zou spelen verscheen een flauwe glimlach op het gezicht van de succescoach. ,,Iedere persconferentie begint bijna met deze vraag'', sprak Cúper. ,,Het is mogelijk dat hij speelt, ja.'' Cúper wenste zelf verder niets los te laten en verbood vervolgens ook zijn hele selectie ook maar een woord met de pers te wisselen.

Even na half zeven draaide gisteravond een grijze bus het terrein van stadion De Kuip op. Met strakke gezichten liepen de sterren van Inter de bus uit in de richting van de kleedkamers. Ronaldo reageerde nergens op. Met het hoofd naar de grond overbrugde de spits de vijf meter in de Nederlandse buitenlucht.

Even later op het veld binnen de veilige omheining van de Kuip verscheen zo nu en dan een glimlach op het gezicht van de in Bento Ribeiro geboren multimiljonair. Veiligheidsmensen van het stadion hielden zich nauwkeurig aan de opdracht van de Italiaanse gasten om journalisten en fotografen minimaal buiten gehoorafstand van de trainende selectie te houden.

Na afloop van de laatste oefensessie werd de ingehuurde streekbus voor een zijuitgang van het stadion gereden. Zowel voor als achter de bus werd een politieauto geplaatst. De paar meter asfalt die de Interspelers moesten overbruggen, werden afgezet met roodwitte linten om het kleine groepje nieuwsgierigen op veilige afstand te houden. Twee veiligheidsmensen bewaakten nauwgezet het tijdelijk Inter-territorium.

De tientallen fans die naar de Kuip waren gekomen voor een handtekening van Ronaldo, moesten zich tevreden stellen met een glimp van hun held. Het Fenomeen liet zich niet overhalen door de smeekbedes, stak flauw een handje op en verdween in de bus die klaar stond om naar Kijkduin te reizen.

Onder politie-escorte verdween de Inter-selectie vervolgens naar de rustige Haagse badplaats. Voor het hotel Atlantic hadden zich om 22.00 uur een groepje handtekeningenjagers verzameld. In stevig tempo liepen de spelers op de door twee bewakers in de gaten gehouden draaideur af. Ronaldo krabbelde snel een handtekening in een schrift. Praten wilde en mocht hij niet. Of hij speelde? Ronaldo haalde zijn schouders op en zei in vloeiend Nederlands: ,,Ik weet het niet. Oké?''

Ook zijn Nederlandse ploeggenoot Clarence Seedorf durfde de code van Cúper niet te doorbreken. ,,Sorry, maar als de trainer ziet dat ik hier sta te praten, dan heb ik een probleem.'' En weg was ook Seedorf.

Het multinationale sterrenensemble van Internazionale is duidelijk naar Nederland gekomen onder het motto `geen woorden, maar daden'.

    • Koen Greven