GALERIESELECTIE

PIETER LAURENS MOL

Het oeuvre van Pieter Laurens Mol omvat films, foto's, schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties. De veelzijdigheid van zijn werk blijkt ook uit de uiteenlopende onderwerpen die hij aansnijdt. Astronomie, wetenschap, literatuur, mythologie, alchemie, de Nederlandse geschiedenis en met name de 17de-eeuwse schilderkunst zijn belangrijke inspiratiebronnen voor Mol. Zijn nieuwe foto's, te zien bij Galerie Paul Andriesse, herinneren aan vanitas-stillevens en Hollandse landschappen uit de Gouden Eeuw.

Nieuw werk van Pieter Laurens Mol. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. 13 april t/m 25 mei, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

JOHN PILSON

In de foto's en video-installaties van de Amerikaanse kunstenaar John Pilson staat de corporale wereld centraal. De drie video's en de fotoserie die hij in de Annet Gelink Gallery toont, maakte hij in het World Trade Center in New York. Tegen een onpersoonlijke achtergrond van computers, kantoorruimtes, liften en lange gangen spelen zich vreemde scènes af. De klinische atmosfeer van het kantoorgebouw wordt onherkenbaar door het uitbreken van willekeurige, spontane acties die men daar niet zou verwachten. Mannen in pakken beginnen spontaan te zingen en met ballen te jongleren. Pilsen verbeeldt de zakenwereld als een speeltuin voor volwassenen.

Foto's en video's van John Pilson. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 13 april t/m 18 mei, di t/m vr 11-18u, za 13-17u.

LARRY SULTAN

De twee series die de Amerikaanse fotograaf Larry Sultan in Galerie Reflex toont, lijken elkaars tegenpolen. In Pictures from home portretteerde hij op meedogenloze wijze het leven van zijn ouders. De serie vertelt de geschiedenis van zijn familie, compleet met foto's uit het verleden. Voor The Valley bezocht Sultan pornofilmsets in Los Angeles en richtte hij zijn camera op de wachtende actrices, de ranzige hotelkamers en de decadente villa's. Met beide series lijkt de fotograaf de mythe van The American Dream te willen ontmaskeren.

Foto's van Larry Sultan. Reflex Modern Art Gallery, Weteringschans 79a, Amsterdam. 13 april t/m 18 mei, di t/m za 11-18u.

TIME:NATURE

In het kader van de Floriade organiseert Galerie Tanya Rumpff de tentoonstelling Time:Nature, waarin acht kunstenaars de natuur naar hun hand zetten. Ebru Özsecen toont foto's van bloemen die in glas zijn gegoten en daardoor voor eeuwig in bloei staan. Ook Marjolijn van den Assem probeert de tijd stil te zetten met haar tekeningen, die de vorm van een herbarium hebben. Luuk Wilmering tracht de natuur te bedwingen door een grasveld met tegels te plaveien.

Time:Nature. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. 11 t/m 28 april, wo t/m za 12-17u.

JIRI CERNICKY

Voordat de wereld op 11 september 2001 werd opgeschrikt door de aanslagen op de Twin Towers, hield kunstenaar Jiri Cernicky zich al enige jaren bezig met het onderwerp terrorisme. In 1999 begon hij aan de serie Bin Ladens Lamp, een reeks schilderijen over terroristen die op zoek zijn naar het paradijs op aarde. De voorstellingen tonen extremisten die dansen, plezier maken of zich als toerist voordoen. Cernicky is gefascineerd door het feit dat mensen uit naam van de Islam met geweld het paradijs denken te bereiken. Die paradox verbeeldt de kunstenaar in zijn werken door lieflijke, decoratieve landschappen te schilderen waar terroristen zich onder het oppervlak schuilhouden.

Bin Ladens Lamp. Schilderijen van Jiri Cernicky. Noname Galerie, Hoogstraat 32, Rotterdam. T/m 12 mei, do t/m zo 13-18u.

EN VERDER

Schilderijen van Jeroen Allart t/m 20 april bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen en beelden van Armando t/m 8 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; fotowerken van Hans Wilschut t/m 28 april in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; fotoprints van Wilma Kuil t/m 28 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; video en fotografie van Rob Johannesma t/m 27 april in de Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.

En verder

Lucebert, schilder-dichter t/m 5 mei in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di-zo 11-17u; Luigi Ghirri, Het denken in beelden. Retrospectief 1969-1992 t/m 5 mei in het Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Di t/m zo 11-17 u; De geschilderde geheimen van Michael Sweerts (1618-1664) t/m 20 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Dromen van Holland en Gerrit Willem Dijsselhof t/m 12 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17; Van Gogh & Gauguin t/m 2 juni in het Van Gogh Museum, P. Potterstraat, Amsterdam dag 9-21u, ma do 9-19u.