Faber om lek gehoord

Secretaris Mient Jan Faber van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) is vandaag gehoord door de Rijksrecherche. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar de bron die notulen uit de ministerraad naar het IKV heeft gelekt.

Faber concludeerde in de vorige maand verschenen brochure Srebrenica, de genocide die niet werd voorkomen dat het kabinet niet duidelijk genoeg is geweest naar Dutchbat. Het IKV concludeerde op basis van de notulen van de ministerraad dat het kabinet zich realiseerde dat het mannelijke deel van de moslims in Srebrenica gevaar liep. Het kabinet wilde dat er een `lotsverbondenheid' zou zijn tussen Dutchbat en de vluchtelingen. Daarvan is evenwel niets terechtgekomen, concludeerde Faber.

Premier Kok reageerde na het uitkomen van de IKV-brochure woedend op de uitgelekte notulen. Die zijn uiterst vertrouwelijke en dragen het stempel `staatsgeheim'. Ze worden gewoonlijk pas na decennia openbaar.

De Rijksrecherche moet nu onderzoeken wie de notulen heeft laten uitlekken. Faber heeft al laten weten dat hij onder geen beding zijn bron zal onthullen.