EN WAT DOEN DE KINDEREN

Naar het Museumweekend gaan

De kunst van het genieten, daar gaat het zaterdag en zondag om tijdens het Museumweekend. In het hele land zijn zo'n 500 musea open en bij de meeste kan je gratis naar binnen of is er korting op de toegangsprijs. Musea die meedoen zijn te herkennen aan de speciale witte museumweekendvlag met blauwe en rode letters. Op de website www.museumweekend.nl worden ook alle kinderactiviteiten vermeld. Een selectie:

Den Haag: Frits Lugt (1884-1970) verzamelde van alles: boeken, tekeningen, meubels en schilderijen. In het Mauritshuis hangen nu zijn mooiste schilderijen op de tentoonstelling Een kwestie van Kiezen. Zondag 14 april om 12u en 14u kunnen kinderen van 8 t/m 13 jaar zelf in de huid van de verzamelaar kruipen. Onder begeleiding van een museummedewerker wordt eerst de expositie bezocht en daarna krijgen ze een bouwpakket om hun eigen mini-expositie in te richten. Deelname €1,20 per kind. Aanmelden 070-3023435. Adres: Korte Vijverberg 8, Den Haag.

Groningen: Kunnen uilen in de Dreuzelwereld ook post bezorgen of doen ze dat alleen maar voor Harry Potter en andere tovenaarsleerlingen? In de hal van het Natuurmuseum in Groningen kan je kennis maken met Hedwig, de beroemde sneeuw/postuil van Harry Potter en andere uilen. Verder zijn er rondleidingen door het depot, Luit Dijkstra vertelt over vlinders, libellen en andere insecten met behulp van foto's; er zijn microscopische preparaten te bekijken van vlinders en insectenvleugels en een museummedewerker laat zien hoe je zonder fototoestel binnen een paar minuten een afdruk kan maken van een miljoen jaren oude versteende fossiel. De toegang is gratis. Adres Natuurmuseum, Praediniussingel 59, Groningen. Open za en zo van 12-17u. Inl 050-3676170.

Leiden: Het is 1815, Napoleon trekt ten strijde tegen het Engelse leger en bij Waterloo is de grote slag. Wil je wel eens zien hoe een chirurgijn (dokter) te werk ging in een veldhospitaal. In Museum Boerhaave zal de Napoleontische Associatie der Nederlanden zondag 14 april om 13u, 14u30 en 16u de medische verzorging op het slagveld naspelen. Na afloop is op de expositie Het Vergeten Fenomeen op historische prenten te zien hoe Napoleon verslagen werd. Zaterdag van 11-17u en zondag van 12-17u geeft een tingieter demonstraties van het gieten van soldaatjes, paarden en andere figuurtjes met (antieke) mallen. Elke jonge bezoeker krijgt ook een figuurtje gratis mee naar huis. Toegang is gratis. Adres Museum Boerhaave: Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Inl 071-5214224.

Otterlo: Niet alleen op Zweinstein lag een Steen der Wijzen verborgen en moesten Harry Potter en zijn vrienden Ron en Hermelien langs een reusachtige drie-koppige hond om die steen te bemachtigen, in Otterlo ligt er ook een. Tussen verdwaalde spoken en trollen en langs kronkelende wortels en knoestige bomen ga je op zoek naar die Steen der Wijzen, een van de nieuwste aanwinsten van Museum Kröller-Müller. Onderweg in het museum en in het Park de Hoge Veluwe kom je ook allerlei uilen tegen en zie je nog net in de verte Slot Zweinstein. En ben je dorstig geworden van de Harry Potter-speurtocht, dan zijn er in restaurant De Koperen Kop Harry Potter-drankjes en gerechten te koop. Ticket voor de speurtocht, het museum en de Hoge Veluwe: €2,50 voor kinderen t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar €5. Adres: Houtkampweg 6, Otterlo. Inl 0318-591041.

Uden: In de Pronkkamer kan je niet alleen kunst zien, maar ook horen. De kunstenaars Jozef van der Horst, Ernest Laeven, Peter van Loon, Nico Parlevliet en Aris Roskam maakten een expositie over geluidskunst in een combinatie met bijzondere vormen, grappige geluiden en onverwachte bewegingen. Kinderen tot 14 jaar kunnen zaterdag en zondag van 13-16u30 T-shirts beschilderen. Eerst ga je de expositie Kunst (H)oren bekijken en beluisteren en mag je kunstwerken zelf in beweging zetten. Wel zelf een wit T-shirt meenemen. Toegang is gratis. Adres Pronkkamer, Mondriaanplein 16, Uden. Inl 0413-267947.

Utrecht: Wie bepaalt waar jij op de televisie naar kijkt en hoe zou je die beelden kunnen manipuleren en veranderen? Zaterdag om 11u wordt de expositie Clipclub in het Kindermuseum van het Centraal Museum geopend. Clipclub laat kinderen een kijkje achter de schermen van tv en video nemen en t/m 24 november zijn er elke zaterdagmiddag om 14u en zondagochtend om 12u workshops, waarin kinderen op de videotafel in het klein een eigen filmset opbouwen en filmen wat ze zelf willen, daarna worden de beelden gemonteerd en ook muziek- en geluidsfragmenten toegevoegd. De gemaakte filmpjes zijn natuurlijk in de Clipclub te zien. Ook is in het museum nog de tentoonstelling FFF Videoshow te bekijken met muziekclips, reclame en videokunst. Adres Centraal Museum: Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. De toegang is gratis. Inl 030-2362362.

Velsen: Wie weet nog wat hinkelen is of tollen? Op 13 en 14 april tussen 13u30 en 16u kan je in Museum Beeckestijn meedoen met (kinder)spelletjes uit de 18de eeuw zoals steltlopen, tollen met een zweep, kegelen, touwtje springen en knikkeren. Wie meer wil meer weten wat kinderen toen leuk vonden kan binnen op prenten en tekeningen zien wat populair was in die tijd. Museum Beeckestijn, Rijksweg 138, Velsen-Zuid. De toegang is gratis. Inl 0255-512919.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.