EN VERDER

Hortus Botanicus

Veel van de plantensoorten die tijdens de VOC-tijd vanuit Zuidoost Azië, Japan en Zuid-Afrika in ons land zijn geïntroduceerd in de botanische tuinen van Amsterdam en Leiden zijn nu algemeen bekend. In het museumweekend is er extra aandacht voor deze planten, die vaak werden verzameld door artsen op de handelsposten van de VOC. Zij keken uit naar eetbare en medicinale gewassen maar verwonderden zich ook over de totaal onbekende, exotische flora van de tropen. Zo werd kaneel, peper, aloë en kokosnoot maar ook sansevieria (vrouwentong) en het ijsbloempje naar het hoge Noorden meegenomen. In de Leidse Hortus botanicus worden tijdens het Museumweekend wandelingen uitgezet langs die VOC-planten, zondag 14 april zal van 13-16 uur in de kassen en de wintertuin over deze planten verteld worden en om 12u is er ook een rondleiding langs de voorjaarsbloemen.

Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Toegang is gratis. Inl 071-5277249 of www.hortusleiden.nl. Open van 10-18u

Museumweekend

Leidse blues en beeldende kunst is te horen en te zien tijdens het Museumweekend op 13 en 14 april in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Beeld en Evenbeeld met o.a. schilderijen, installaties en beelden van Renata Bauer, Fleur van de Berg, Peter Duivenvoorde, Frans van Nieuwenborg en Frans de Wit geeft een beeld van hedendaagse kunst en zondag om 14u geeft het bluestrio Chris Koemen met countryblues, boogie en ballads een concert.

Museumweekend op 13 en 14 april van 12-17u in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden met Beeld en Evenbeeld en een concert om zondag om 14u. De toegang is gratis. Inl 071-5365360.

Radio

Zo'n achthonderd radiotoestellen van de kristalontvanger tot de creditcard-radio worden vanaf 14 april geëxposeerd in het Rotterdams Radio Museum. Zondag 14 april is er ook een grote radiobeurs, met zo'n 20 exposanten en standhouders en het museum zal zelf ook dubbele exemplaren verkopen. Er zijn lezingen en `suppoosten' geven tekst en uitleg.

Opening en beurs van het Rotterdams Radio Museum, Ceintuurbaan 104, Rotterdam. Open zo van 11-16u en verder ma t/m vr 13-16u, za en zo 13-17u. De toegang is gratis. Inl 010-4618585.

Antiekbeurs

Schilderijen, prenten, meubelen, glas, zilver en juwelen worden van 14 t/m 21 april door handelaren uit Nederland en België op de 26ste Kunst- en Antiekbeurs in Den Bosch verkocht. Studenten van het Brabants Conservatorium zorgen dagelijks om 16u30 voor een concert. Dinsdag 16 en donderdag 18 april van 16-16u45 presenteren antiquairs/juweliers een show met antieke sieraden gecombineerd met de hoeden van ontwerpster Henriëtte Dijkinga en 14, 20 en 21 april is er de hele dag een beeldsnijder van de Bataviaweerf aan het werk.

36ste Kunst- en Antiekbeurs van 14 t/m 21 april, dag van 11-19u, zo 21 april tot 18u in de Brabanthallen, diezekade 2, ingang B, Den Bosch.