`Dit is een belangrijke dag voor u'

Dutchbat III werd gisteren toegesproken door Ad van Baal, bevelhebber van de landmacht:

,,Vandaag een belangrijke dag, zeven jaar na de val van de enclave eindelijk een zeer gedetailleerd en onafhankelijk rapport over wat zich allemaal heeft afgespeeld. Een belangrijke dag in de eerste plaats voor de nabestaanden van de mensen die in juli 1995 zijn vermoord door de Bosnische Serviërs. De vrouwen van Srebrenica vechten tot op de dag van vandaag voor het naar boven halen van de waarheid over de gebeurtenissen van toen.'

,,(...) Vandaag is ook een belangrijke dag voor u. U zat er midden tussen; u werd het meest indringend geconfronteerd met de gebeurtenissen in de enclave; u voelde de angst die leefde onder de vluchtelingen. U deed in 1995 uw best om de bevolking, voorzover mogelijk, te helpen en groter leed te voorkomen.'

,,(...) Het rapport doet voor u een aantal belangrijke uitspraken. Dutchbat was opgezadeld met een bijna onmogelijke opdracht; er was geen sprake van een doelbewuste anti-moslimhouding binnen Dutchbat; Dutchbat was stukje bij beetje in een geïsoleerde en zeer moeilijke situatie terechtgekomen; Dutchbat III was geen bataljon met buitensporig veel wangedrag; Dutchbat III was geen bataljon dat disfunctioneerde; er is begrip voor de buitengewoon moeilijke keuzes waar de bataljonsleiding mee werd geconfronteerd; er is begrip voor de beslissingen die zijn genomen.

,,(...) Ik weet dat u in een zeer moeilijke situatie zat; ik weet dat u een bijna onmogelijke opdracht had. Ik weet dat u uw best heeft gedaan om zo goed als mogelijk het hoofd te bieden aan de ontstane situatie. Dit onafhankelijke en zeer gedetailleerde rapport bevestigt dit.'

,,(...) Houdt u er overigens rekening mee dat de kritische vragen zullen blijven. Er zullen reacties komen van mensen of partijen die vinden dat nog niet alle vragen zijn beantwoord. We moeten ons realiseren dat Nederland en de Koninklijke Landmacht de gebeurtenissen met zich mee zullen blijven dragen. Daar kan ook dit voor uw bataljon gunstige rapport niets aan doen.'