CAO-actie: gratis met de bus

Reizigers konden vandaag gratis met het streekvervoer meerijden. De buschauffeurs controleerde geen plaatsbewijzen, om hun CAO-eisen kracht bij te zetten.

De werkgevers hebben een kort geding aangespannen dat vandaag voor de rechter zou dienen. Zij willen dat de actie wordt verboden. Volgens een woordvoerder lopen de busmaatschappijen gezamenlijk 113.000 euro per dag mis aan opbrengsten uit kaartverkoop. De vakbonden stellen dat zij tot staken gedwongen zijn als de publieksvriendelijke acties verboden worden.

Het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het streekvervoer liep vannacht na maanden moeizaam onderhandelen vast. De werkgevers boden 3,5 procent structurele loonsverhoging, de bonden houden vast aan 4 procent. Daarnaast hebben de partijen een meningsverschil over het zogenoemde vraagafhankelijk vervoer, de kleine busjes die op onrendabele lijnen de grote bussen vervangen. Volgens de bonden rijden deze busjes vaak volgens een vaste dienstregeling en vallen de chauffeurs daarom onder de CAO van het openbaar vervoer. De werkgevers zeggen dat die onderhandelingen `aan de taxitafel' gevoerd moeten worden. De chauffeurs rijden onder een taxivergunning en hebben dus hun eigen CAO. Buschauffeurs verdienen meer dan taxichauffeurs. (Foto FBF)