Boze treinreizigers in Zuid-Afrika richten ravage aan

Wisselstoring? Stroomonderbreking? Gaslek? Wat de reden ook is voor een vertraging op het Zuid-Afrikaanse spoornet, treinpassagiers willen het niet meer weten. Hun geduld is op. Vanochtend hebben forenzen een ravage aangericht op verschillende stations in Pretoria.

Gisteravond staken ze al drie treinstellen in brand, nadat de treinen in het station moesten blijven vanwege een probleempje. Toen de politie wilde ingrijpen, kregen de agenten een regen van stenen over zich heen: zeven gewonden.

De spoorwegen beginnen er inmiddels aan te wennen. In januari bestormden ziedende forenzen het treinstation in Durban. Ze waren het wachten meer dan zat nadat twee treinen bij een naburig station op elkaar waren gebotst. Ramen en deuren gingen eraan, en twee machinisten die toevallig in de weg stonden kregen rake klappen.

Nog geen jaar geleden gebeurde hetzelfde op het monumentale treinstation in de hoofdstad. Vlak nadat president Thabo Mbeki in zijn state-of-the-nation-toespraak nieuwe investeringen aankondigde voor het openbaar vervoer, ging het dak van het historische centraal station in vlammen op.

Deze burgerlijke ongehoorzaamheid lijkt de Zuid-Afrikaanse treinpassagiers niet sneller op weg te helpen. De schade die de meute gisteravond aanrichtte aan het spoor en de treinstellen, leidde vanochtend tot nog grotere vertragingen. Alle treinverkeer werd opgeschort voor onbepaalde tijd. In afwachting van bussen zijn passagiers alvast begonnen met het slopen van de stationsgebouwen. De laatste berichten van de politie spreken over brand op verschillende plaatsen, verspreid over de stad. Ramen aan diggelen, gestenigde politiemannen en een passagier met kogelwonden nadat een bewaker het vuur had geopend. Blijkbaar verloor ook hij zijn geduld.