Bod Dragados op bouwer HBG slaagt

De overname van Hollandsche Beton Groep (HBG) door het Spaanse bouwconcern Grupo Dragados is geslaagd. Op een enkeling na hebben alle aandeelhouders van HBG ingestemd met het bod.

Het bod van Dragados bedraagt 21,25 euro in contanten per aandeel HBG. Bijna 99 procent van de aandeelhouders heeft voor het verstrijken van de termijn, gisterenmiddag 3 uur, zijn aandelen aangemeld. Als gevolg hiervan doet Dragados zijn bod van in totaal 756 miljoen euro gestand. De Spaanse bouwer had als voorwaarde gesteld dat ten minste 70 procent van de aandeelhouders hun stukken zou aanmelden.

,,Dit geeft aan dat onze aandeelhouders de nieuwe mogelijkheden van onze strategie zien zitten'', zegt HBG-bestuursvoorzitter C. Reigersman. Volgens Reigersman zijn aandeelhouders verder overtuigd door de premie van 60 procent op het bod en de bezoeken die afgelegd waren aan institutionele beleggers.

Eerder deze week werd bekend dat de Europese Commissie heeft ingestemd met de overname. Volgens een HBG-verklaring menen de Europese mededingingsautoriteiten dat ,,de acquisitie van HBG door Grupo Dragados de concurrentieverhoudingen in geen enkele Europese markt zal beïnvloeden''.

Daarmee zijn alle obstakels voor de overname door HBG weggenomen. Over anderhalve week worden vier Nederlandse HBG-bestuurders op de aandeelhoudersvergadering van Dragados in de nieuwe raad van bestuur van de nieuwe bouwonderneming met 70.000 werknemers opgenomen. Reigersman gaat zich in het nieuwe concern onder meer bezighouden met de baggeractiviteiten. Daaronder valt ook Ballast HAM Baggeren, het samenwerkingsverband tussen de baggerdivisies van HBG en Ballast Nedam.

Over dit bedrijf bestaat nog enige onduidelijkheid. Ballast Nedam en HBG spraken af dat beide partijen de mogelijkheid hadden het baggerbedrijf in zijn geheel over te nemen, zodra de eigendomsstructuur van een van de bedrijven zou veranderen. Ballast heeft volgens een woordvoerder ,,juridische garanties'' gevraagd aan HBG zodat de nieuwe eigenaar geen bedreiging kan vormen voor het baggerbedrijf. ,,Het is een ingewikkeld proces'', zegt de Ballast-woordvoerder.