Andersen in Engeland over naar Deloitte

Opnieuw is een grote landenvestiging van accountantskantoor Andersen overgelopen naar de concurrentie. De Britse tak van Deloitte Touche Tohmatsu neemt Andersen in het Verenigd Koninkrijk over.

Dat heeft Deloitte gisteren bekendgemaakt. Andersen UK is het grootste kantoor van Andersen buiten de Verenigde Staten.

Andersen, één van de vijf grote wereldwijde accountants- en advieskantoren, is in problemen geraakt door zijn rol als accountant bij de failliete energiehandelaar Enron.

In de Verenigde Staten zou Andersen nu bereid zijn schuld te bekennen tegenover het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het onwettig vernietigen van Enron-documenten en daarmee belemmering van de rechtsgang – in de VS een zwaar vergrijp. Dat meldt vandaag The New York Times.

Ook met de Amerikaanse beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission, zou Andersen dicht bij een schikking zijn. De schuldbekentenis betekent een ommezwaai van Andersen, dat altijd heeft beweerd onschuldig te zijn. Afgelopen dinsdag bekende Andersens voormalige partner in Houston die verantwoordelijk was voor Enron, David Duncan, al schuld tegenover Justitie.

Kort nadat gisteren Deloitte de overname van het Britse Andersen bekendmaakte werden twee partners van het Britse kantoor samen met 24 andere personeelsleden ervan beschuldigd ook Enron-documenten vernietigd te hebben. De Amerikaanse aanklacht kwam van gedupeerde aandeelhouders van Enron in de VS. Het Britse kantoor heeft steeds gezegd dat de vernietiging gebeurde door tijdelijk uit de VS gedetacheerde medewerkers en buiten zijn medeweten.

De Britse overname van Andersen betekent een nieuwe tegenslag voor KPMG, dat vorige week al het Spaanse Andersen naar Deloitte zag overlopen en daarmee steeds meer van zijn plan om Andersen buiten de VS over te nemen in rook ziet opgaan. Eerder deze week besloten Deloitte en Andersen in zowel Brazilië als Mexico hun krachten te bundelen. Tot nu toe heeft KPMG alleen de kantoren van Andersen in Japan en Thailand in handen gekregen. In Nederland praten beide kantoren nog met elkaar.

Blijft KPMG achter het net vissen dan dreigt KPMG als derde grootste accountantskantoor ter wereld zijn plaats te verliezen aan Ernst & Young, achter PricewaterhouseCoopers en Deloitte Touche Tohmatsu. Het Britse Andersen telt 6.300 man personeel, onder wie 500 partners, net zo veel als Deloitte in het Verenigd Koninkrijk heeft.