Ambassadeur Vrolijk naar huis

Uiteindelijk werd het de Zwitsers toch een beetje te veel van het goede. De Zwitserse ambassadeur in Berlijn, Thomas Borer, wordt voortijdig teruggeroepen naar Bern. Reden: te veel optredens in de roddelpers.

Borer, bijgenaamd Botschafter Lustig, kan het land niet meer op waardige wijze vertegenwoordigen, zei de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Deiss, gisteren. De gehuwde Borer moet het veld ruimen nadat een jonge visagiste had verklaard een affaire met hem te hebben en 's nachts regelmatig op de ambassade te zijn ontboden. Borer ontkende, maar voor zijn superieuren was de maat vol.

De ambassadeur en zijn flamboyante echtgenote, de voormalige Miss Texas, Shawne Borer-Fielding, waren de afgelopen jaren uitgegroeid tot vaste gasten in de society-rubrieken van de Duitse media. Het echtpaar ontbrak op geen enkel gala in Berlijn, waar dan vooral Shawne met gewaagde couture van zich deed spreken. Vorig jaar veroorzaakte de ambassadeursvrouw deining door als model te figureren in een fotoreportage die over de contouren van haar lichaam weinig vragen openliet. Eerder waren Shawne en Thomas al eens uitgedost als balletdansers op een privé-feest gefotografeerd.

Borer (44) was midden jaren negentig aanvoerder van de task force die de opdracht had het Zwitserse imago, danig geschonden door onthullingen over de rol van Zwitserse banken tijdens de Tweede Wereldoorlog, van nieuwe glans te voorzien. Nadat die opdracht met succes was vervuld, werd hij beloond met de begeerde ambassadeurspost in Berlijn. Vanaf zijn vakantieadres op Mauritius verklaarde Borer gisteren het besluit van zijn regering te betreuren.