Ajax verwerpt verwijt Amsterdamse politie

Ajax-voorzitter M. van Praag verwerpt de suggestie van de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef, hoofdofficier van justitie) dat zijn voetbalclub te weinig maatregelen neemt om supportersgeweld te voorkomen. Hij zei dit vanochtend tijdens een persconferentie.

Tegelijkertijd deed Van Praag een oproep aan de ouderen onder de Ajax-supporters om zich bij de komende wedstrijden niet te misdragen. Als toch ongeregeldheden ontstaan, zal Ajax geen supporters meer meenemen naar uitwedstrijden. De Ajax-voorzitter dreigt ook dat dan de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch op 28 april zonder publiek zal worden gespeeld.

Gisteravond werden bij de wedstrijd Ajax-PSV 46 voetbalsupporters aangehouden, allen PSV-fans. Zij zijn inmiddels zonder dagvaarding heengezonden en hoeven niet voor de rechter te verschijnen.

Eerder werd bekend dat burgemeester Cohen van Amsterdam met ingang van volgend seizoen pas een vergunning afgeeft voor een risicowedstrijd wanneer Ajax kan aantonen dat er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Die verantwoordelijkheid ligt volgens Cohen bij de club.

Van Praag liet zien dat de politie-inzet bij Ajax-wedstrijden sterk is teruggelopen, van 50.062 manuren in 1996 tot 20.023 manuren in het seizoen 2000-2001. Tegelijk wees hij erop dat de Amsterdamse politie vergeleken met die in Rotterdam en Eindhoven relatief weinig aanhoudingen heeft verricht. ,,Met een beter aanhoudingsbeleid in Amsterdam zouden veel problemen zijn te voorkomen.'' De voorzitter wees erop dat de meeste problemen worden veroorzaakt door nieuwe supporters, tussen 15 en 25 jaar oud.