Ajax breekt met nare traditie in de Arena

Ronald Koeman sprak over een barrière die is doorbroken. De trainer van Ajax hoopte dat zijn ploeg met de zege op PSV in de halve finale van het bekertoernooi afscheid heeft genomen van een langdurig trauma. Vanaf de opening van de Arena in 1996 kon Ajax in zijn nieuwe behuizing niet winnen van PSV. Slechts één keer werd gelijkgespeeld, zeven keer eindigde de confrontatie in een nederlaag. Maar gisteravond was er geen twijfel mogelijk: Ajax verdiende de zege.

Het resultaat leverde tevens de gevreesde bekerfinale FC Utrecht-Ajax op in De Kuip. Twee rivaliserende supportersgroepen zullen elkaar na het duel Ajax 2-FC Utrecht, dat zoveel commotie onder de supporters veroorzaakte, voor het einde van het seizoen nog twee keer treffen. Er staat ook een competitiewedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht op het programma: 21 april in de Arena. Op 12 mei volgt in De Kuip de bekerfinale.

Ajax is nog vier overwinningen verwijderd van de landstitel. De triomf op PSV gaf tegelijkertijd ook vertrouwen voor de strijd om het kampioenschap. Ajax, dat een betrekkelijk eenvoudig programma heeft af te werken, heeft in verliespunten een minieme voorsprong op PSV. ,,Weinig spelers in mijn team hebben wel eens prijzen gewonnen'', zei Koeman. ,,Het wordt eens een keer tijd dat hier verandering in komt.''

Trots constateerde Koeman dat hij na Van Gaal, Olsen, Wouters en Adriaanse als eerste trainer van Ajax in de Arena had gewonnen van PSV. Pikant genoeg bereikte hij die mijlpaal met een elftal dat hij liet spelen in een systeem met twee spitsen. Aanvankelijk waren Hossam en Machlas de twee aanvallers, in de tweede helft verving Koeman de laatste voor de gepasseerde Van der Meyde. De schorsing van linksbuiten Wamberto en het vormverlies van rechtervleugelaanvaller Van der Meyde, waren voor Koeman aanleiding geweest om de huisstijl te verlaten. Zo maakte hij van de nood een deugd. Hij vreest geen cultuurschok en sluit niet uit dat hij het 4-4-2-systeem in de resterende wedstrijden vaker zal hanteren. ,,Als ik het in dit stadium beter vind om met twee spitsen te spelen doe ik dat. Al gaat mijn voorkeur uit naar 4-3-3.''

Ajax had aanvankelijk slechts twee veldspelers in de gelederen die in de eigen opleiding vertrouwd zijn geraakt met een driespitsen-systeem: O'Brien en Pienaar. Zo vreemd was de gekozen tactiek van gisteravond dus niet. Al staat en valt elk strijdplan met de uitvoering. Als Wouters en Adriaanse Ajax met twee spitsen lieten spelen, kwam dat zelden uit de verf. Gisteren was Ajax in zijn nieuwe jasje feller en scherper in de duels dan PSV. Ajax zette de tegenstander in de eerste helft onder druk en kwam vaker voor het doel dan met drie spitsen.

De defensie van Ajax oogde solide. O'Brien is geen snelle verdediger, maar hij stelde zich steeds slim op en maakte daardoor Rommedahl onschadelijk. Op de rechterkant was Trabelsi heer en meester. De hele wedstrijd liet hij linkshalf Ramzi zijn hielen zien. In het centrum maakte Chivu het grote verschil met de laatste wedstrijd tegen FC Groningen, toen Ajax drie treffers kreeg te verwerken. De Roemeen heeft deze week gezegd dat hij na een verblijf van drie jaar in de hoofdstad niet onwelwillend staat tegenover een vertrek. Chivu wordt begeerd door een aantal buitenlandse clubs. Koeman bevestigde gisteravond dat Chivu voor een gelimiteerde transfersom weg kan. Maar het gaat nog wel om veel geld. Koeman verklaarde al eens Chivu een completere voetballer te vinden dan hij zelf ooit was.

Koeman bezorgde zijn elftal in een week een metamorfose. Daarvoor koos hij een stevige aanpak. ,,Misschien ben ik voor mijn spelers wel eens te kritisch in mijn uitlatingen tegenover de media. Maar het was toch ook kinderlijk zoals er vorige week werd verdedigd? Met videobeelden en verschillende gesprekken hebben we de wedstrijd tegen FC Groningen nog eens geëvalueerd.'' Dat resulteerde in een gemotiveerd Ajax. In de eerste helft ontsnapte PSV zes keer. In de laatste minuut kwam voor Ajax de beloning, al was daar een strafschop voor nodig. Arbiter Luinge zag vanaf twintig meter dat Hofland Hossam omver trok. Bergd⊘lmo maakte geen fout: 1-0. In de tweede helft nam PSV het initiatief van Ajax over. Dat leidde tot kansen voor Kezman (tweemaal) en Rommedahl. Maar doelman Grim greep goed in.

Ajax stond onder druk. Daarom wisselde Koeman een aanvallende middenvelder (Pienaar) voor een verdedigende middenvelder (Yakubu). In het laatste kwartier ontworstelde Ajax zich aan de druk van PSV en vergrootte via Galásek en Van der Meyde de marge tot 3-0. Doorslaggevend voor het verloop van de wedstrijd was dat Luinge eerder een mislukte sliding van Bergdølmo tegen Ramzi in het strafschopgebied niet als overtreding beoordeelde.