Wie is waar

Zijn eerste bestelling bij Albert deed Hans Blom afgelopen zondag. Blom (36) wordt op 1 mei directeur van Albert, het bedrijf waar consumenten in de Randstad producten van Ahold-ketens Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en De Tuinen kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. ,,Ik woon op 100 meter afstand van een Albert Heijn, dus ik maakte er nooit gebruik van, maar nu wil ik het wel weten'', zegt Blom. Morgenochtend past hij op de kinderen, dus laat hij de producten op dat moment bezorgen. Blom was twee jaar verantwoordelijk voor de kwaliteit en verkoop van `verse maaltijden' bij Albert Heijn. Van verse pasta's en stoommaaltijden tot diepvriespizza's en olijfolie. In de nieuwe inrichting van de grootste supermarktketen van Nederland hebben deze producten een prominente plek gekregen; kennelijk deed Blom het goed, want hij is nu gevraagd om Albert ,,in de markt te zetten''. Hij ,,kan niet wachten'' om met de chauffeurs van Albert mee te rijden naar klanten. De grootste concurrent van Albert is Max (Food Market), die volgens de Consumentenbond goedkoper en sneller is, maar een minder breed assortiment heeft. Hiervoor was Blom (bedrijfskunde, Groningen) marketing directeur bij Smiths Benelux.

Bij Vodafone, voorheen Libertel, is Paul Smits (47) sinds een week directeur Human Resources. Bij Vodafone Nederland werken zo'n 3.500 mensen, ongeveer twee keer zo veel als er nu bij KPNQwest zitten, waar Smits tot vorig jaar directeur human resources was. Het kabelbedrijf KPNQwest, dochter van de twee noodlijdende moeders KPN en het Amerikaanse Qwest, saneert in hoog tempo. Sinds de herfst zijn er vier ontslagrondes geweest. Smits is volgens ingewijden vertrokken na onenigheid met de andere directieleden van KPNQwest, van wie de meerderheid nu Amerikaan is.

Ton van Poelgeest (44) verlaat de Boekhandels Groep Nederland (BGN) om directeur te worden bij uitgeverij Strengholt in Naarden (sinds 1928). Hij wil weer ,,ondernemen'', zegt hij, ,,en eigenlijk is elk boek een onderneming''. Strengholt geeft jaarlijks bijna 30 boeken uit, onder meer biografieën en thrillers. Bij BGN ging Van Poelgeest over de internetactiviteiten, maar in de hele boekhandelsector stagneert de verkoop van boeken via internet. Vorig jaar was het marktaandeel van de virtuele boekhandel twee procent. Van Poelgeest: ,,Als verkoper verschuif je in feite alleen maar. Je bedenkt: hoe en waar gaan we nu weer verkopen. Als uitgever kun je echt iets inhoudelijks toevoegen.''

Eline Corsmit is 34 jaar en zit al twaalf jaar in het bankwezen. Begonnen bij ABN in 1990, werd ze telkens na een paar jaar gevraagd om ergens anders te werken. Achtereenvolgens F. van Lanschot Bankiers, de Franse bank Paribas en nu onlangs door Recruitment Partners, een Haags headhunterskantoor. Ze heeft van alles beheerd, van privévermogens tot beleggingsfondsen, en heeft een groot netwerk. ,,Je kent oud-collega's, cliënten, kennissen die je op cursussen leerde kennen. Als je daar je studentenvereniging en je hockeyclub bij optelt, dan heb je ongemerkt een heel netwerk.'' Bij Recruitment Partners mag Corsmit, als senior-consultant en moeder van een baby, een werkweek van zeventig procent maken. ,,Eigenlijk had ik in het bankwezen meer rechten; volgens de bank-CAO mag de werkgever een kortere werkweek niet weigeren. Maar in de bankcultuur is het minder geaccepteerd dat je deeltijd werkt als je carrière wilt maken, hier wel. En ik wil wel een baan waarin ik me kan blijven ontwikkelen.''