Van der Moolen omlaag na cijfers

De koers van beursbedrijf Van der Moolen is vanochtend onderuitgegaan na publicatie van zijn voorlopige kwartaalcijfers. Het resultaat daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met 30 procent als gevolg van de sterk gedaalde activiteit op de financiële markten. Daarnaast zegt het bedrijf er last van te hebben dat de koersen minder beweeglijk zijn. Als intermediair is Van der Moolen gebaat bij onrustige koersontwikkelingen op de beurs. Het aandeel dat vorige maand in de AEX-index debuteerde noteerde rond het middaguur 10 procent lager op 29,70 euro.

Automatiseerder Getronics was vanochtend de grootste stijger uit de AEX-index. Het noodlijdende bedrijf, dat zijn schuldenlast probeert terug te brengen, houdt vandaag de jaarlijkse vergadering voor aandeelhouders. Het aandeel won 2 procent op 3,55 euro.

Bij de banken en verzekeraars pakten ABN Amro en ING beide een procent winst, terwijl Aegon een procent moest inleveren. De AEX-index noteerde rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 512 punten.

Op de beurs van Frankfurt zorgde een winstwaarschuwing van het DaimlerChrysler voor beroering. De autofabrikant verwacht zijn prognoses voor 2002 niet te halen en schroefde zijn ambities voor dit jaar terug. Na een fors lagere opening, herstelde de koers zich in de loop van de ochtend. Rond het middaguur noteerde het aandeel 0,2 procent lager op 50 euro.

Een onderzoek door de Duitse accountantsorganisatie Roedl & Partner wees uit dat het grootste deel van de omzet van Comroad, een aan de Neuer Markt genoteerd bedrijf, niet blijkt te bestaan. De jaaromzet over 2001 lijkt gebaseerd te zijn op fictieve facturen en spookopdrachten van een onderneming uit Hongkong. Vorige maand werd de bestuursvoorzitter gearresteerd door de Duitse autoriteiten. Zijn vrouw treedt terug uit de raad van commissarissen. Het aandeel verloor vanochtend de helft van zijn waarde en noteerde 0,39 eurocent. De DAX-index won 0,1 procent op 5.201 punten.

Alle andere Europese beurzen hadden vanochtend een vergelijkbaar lauwe start. De belangrijkse beursgraadmeters van Londen en Parijs boekte beide kleine winsten.

In New York liet de Dow Jones-index bij het slot eveneens weinig verandering zien. De belangrijkste index van Wall Street gaf 40 punten prijs en sloot op 10.209 punten, een verlies van 0,4 procent.