Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het NIOD-rapport. Gesprekken met o.a. de opsteller van het rapport Hans Blom en oud-defensieminister Relus ter Beek. Verder in de studio generaal Nicolai. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Geheel gewijd aan het NIOD-rapport met reacties van nabestaanden, militairen en politici. Ned.1, 20.30-21.05u.

Srebrenica, het NIOD-rapport. Aandacht voor wat er fout ging in Srebrenica, wie verantwoordelijk was en of er een parlementaire enquête moet komen. Vele hoofdrolspelers, onder wie Thom Karremans, commandant van Dutchbat, en de (oud-)politici Van Mierlo, Van den Broek, Ter Beek, De Grave en professor J. Blom van het NIOD geven commentaar. Ned.3, 21.00-23.15u.,met journaal.

Barend & Van Dorp. Ton Heerts, voorzitter van de militaire vakbond AFMP geeft zijn reactie op het rapport over de val van Srebrenica. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Per saldo. Slot van een serie over economie gaat in op wat er met ons tweedehands oorlogsmaterieel gebeurt. Ned.3, 20.00-20.30u.

Duivelse staatslieden. Zie tv-vooraf. RTL5, 22.50-23.20u.

Werelden: De weldoeners. Franse documentaire over weldoeners in de Verenigde Staten. Ned.1, 22.50-23.43u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de Champions League van Real Madrid tegen Bayern München. Na deze wedstrijd samenvattingen van Manchester United tegen Deportivo La Coruña en aandacht voor de halve finale van de Amstel Cup tussen Ajax en PSV. Ned.2, 20.25-23.42u.

FILM

Forever Young (Steve Miner, 1992, VS). Vluchtige romantische komedie. In 1939 ingevroren testpiloot Mel Gibson `ontwaakt' na vijftig jaar en verbaast zich nauwelijks over de moderne tijd. Ook met Jamie Lee Curtis. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Dragnet (Tom Mankiewicz, 1987, VS). Regiedebuut van scenarist Mankiewicz is een slechts bij vlagen leuke parodie op gelijknamige, in de jaren vijftig populaire televisieserie. Conservatieve inspecteur Dan Aykroyd en collega Tom Hanks bestrijden schurken als tv-dominee Christopher Plummer en seksbladenuitgever Daney Coleman. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

Fright Night Part II (Tommy Lee Wallace, 1989, VS). Vervolgfilm is adequate vampierhorror met satirische inslag. Schooljongen gelooft ten onrechte niet meer in vampiers, die zich per luxe limousine aandienen. Met Roddy McDowall. V8, 22.25-0.10u., met reclame.

Top Secret! (Jim Abrahams, Jerry & David Zucker, 1984, VS). Komisch trio, bekend van titels als Airplane!, Ruthless People en Naked Gun, tekende voor uitzinnige klucht die twee elkaar schijnbaar uitsluitende filmgenres door de mangel haalt: de ouderwetse nazi/spionagefilm en de tienermusical uit de jaren '50-'60 rond types als Elvis Presley. Met Val Kilmer, Omar Sharif. BBC1, 0.30-2.00u.

08/15 (Paul May, 1954, West-Duitsland). Eerste van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsneesoldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt antimilitaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 1.05-2.50u., zwart-wit.

. Blazen tot honderd (Peter van Wijk, 1998, België/Nederland). Magisch-realistische familiefilm vertelt licht en stil over het rouw- en verwerkingsproces van moederloze Maurits (Olivier Tuinier). Dragende bijrol voor de oogstrelende landschappen van de Bommelerwaard. Morgen, Ketnet, 9.25-10.45u.

RADIO

Kunststof. Directeur van het festival van de Fantastische Film Jan Doense vertelt onder andere over de films die op het festival te zien zijn. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van uitgever Tilly Hermans in Amsterdam een gesprek met Tommy Wieringa over zijn boek Alles over Tristan. Arnold Jansen op de Haar over zijn dichtbundel Soldaten laarzen en Anneloes Timmerije over haar boek Indisch zwijgen. Tot slot singer/songwriter A boy named Thor. 747AM, 22.02-23.00u.

Knetterende letteren. Gesprek met Freddy de Vree over zijn herinneringen aan W.F. Hermans, Patricia de Groot over haar debuutroman De achteroverval en vertaler Kees Merkcs over de schrijver Bohumil Hrabal. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.