Spectaculaire zeges Barça en Leverkusen

Barcelona en Bayer Leverkusen hebben zich gisteravond geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Barcelona won thuis met 3-1 van Panathinaikos. Leverkusen versloeg thuis Liverpool met 4-2. Beide winnaars maakten een 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd goed.

Beide wedstrijden waren reclame voor het knockout-systeem. Na 108 groepswedstrijden kwam de Champions League vorige maand tot leven met de indeling van vier, op papier, aantrekkelijke kwartfinaleduels. Nou Camp stond gisteravond al na één speelminuut in vuur en vlam. De Griekse doelman Nikopolidis werd geraakt door een vuurpijl uit het publiek.

De geestdriftige Catalanen waren in de achtste minuut doodstil, toen de Cyprioot Konstaninou met een afstandsschot de score opende. Aan de treffer ging een dekkingsfout van Frank de Boer vooraf. Barcelona, met Kluivert als wisselspeler, moest in de resterende speeltijd drie goals maken om Panathinaikos uit te schakelen.

Luis Enrique zorgde halverwege de eerste helft voor de gelijkmaker op aangeven van Saviola. Vlak na rust bracht Luis Enrique zijn ploeg met een kopbal uit een voorzet van Rivaldo op voorsprong. Barcelona vergrootte de marge na een uur spelen door een fraaie treffer van Saviola, uit een steekpass van Xavi.

In het laatste half uur probeerde Panathinaikos met man en macht het tweede, noodzakelijke tegendoelpunt te maken. Puyol van Barcelona bracht met zijn voeten redding op de doellijn, nadat hij ter voorkoming van een strafschop zijn handen op zijn rug had gelegd. Vlak voor het einde van de extra speeltijd (zeven minuten) schoot de Kroaat Vlaovic de bal naast het doel van Barcelona.

De wedstrijd in de Bayarena van Leverkusen was nog enerverender. Liverpool verdedigde een 1-0 voorsprong en was wegens zijn sterke verdediging favoriet. In de praktijk bleek de defensieve reputatie van de UEFA-Cupwinnaar weinig waard. Leverkusen toonde eens temeer zijn kracht in thuiswedstrijden.

De koploper in de Bundesliga kwam tegen de nummer twee van de Premier League na een kwartier op voorsprong door Ballack, waarmee de totaalstand weer gelijk was. Nadat Xavier vlak voor rust met een kopbal het eerste tegendoelpunt voor Liverpool had gemaakt, moest Leverkusen na de pauze minimaal twee keer scoren. Ballack en Berbatov zorgden halverwege de tweede helft kort na elkaar voor een 3-1 tussenstand, die voordelig was voor Leverkusen.

Invaller Litmanen verkleinde de achterstand van Liverpool elf minuten voor tijd tot 3-2, waardoor Leverkusen opnieuw gedwongen was een tegentreffer te maken. Lucio slaagde vijf minuten later in deze opzet. Liverpool ging op zijn beurt in de tegenaanval, maar kwam niet meer tot scoren. Vooral Owen mocht zich de uitschakeling aanrekenen. Hij schoot de bal tegen de paal en had de pech dat hij geen penalty kreeg na een overtreding in het strafschopgebied.

Vanavond staan de returns van de resterende twee duels in de kwartfinales op het programma. Real Madrid moet tegen Bayern München op eigen veld een 2-1 nederlaag goedmaken. Manchester United verdedigt in eigen stadion een 2-0 voorsprong tegen Deportivo la Coruña. Real of Bayern speelt in de halve finale tegen Barcelona. United of Deportivo wordt gekoppeld aan Leverkusen.