Scheiding dreigt voor tweeling Hongkong

Het Hongkongse gezin Lin bevindt zich in een onmogelijke situatie. Van hun twee dochters mag er maar eentje in Hongkong blijven, de ander moet de grens over, terug naar China waar ze geboren is. De meisjes zijn even oud en ze zien er identiek uit. Zij zijn de eeneiige tweeling, Lin Yeung-ming en Lin Yuk-oi, kinderen die een ander verleden en daarmee ook een andere toekomst hebben.

De vader van de nu 19-jarige meisjes kwam in 1979 als migrant naar Hongkong, zijn vrouw bleef achter in China. In 1996 mocht ze zich eindelijk definitief bij hem voegen, maar alleen als ze slechts een van haar dochters mee zou nemen. De ander moest achterblijven. De ouders konden niet kiezen, en lieten de kinderen er een spelletje om spelen. De eerstgeboren dochter won, de andere bleef achter bij familie in China.

In 1999 leek het tij te keren. De hoogste rechter van beroep in Hongkong besliste dat je als minderjarig kind het recht had om je bij je ouders in Hongkong te voegen als ten minste een van je ouders in Hongkong woonde. Een paar maanden later kreeg Lin Yeung-ming een bezoekersvisum voor Hongkong, en zo was het gezin eindelijk weer compleet.

Maar dat geluk was van korte duur. De Hongkongse overheid was zich wild geschrokken van de rechterlijke uitspraak. De zeven miljoen inwoners zouden te maken krijgen met een invasie van misschien wel anderhalf miljoen slecht opgeleide Chinezen, zo waarschuwden tegenstanders. Toen nam gouverneur Tung Chee-hwa een controversiële beslissing: hij vroeg Peking het besluit van Hongkongs hoogste rechterlijke instantie terug te draaien. Daarmee verkwanselde hij in veler ogen zelf Hongkongs recht op binnenlands zelfbestuur.

Peking draaide de beslissing inderdaad terug, en daarmee werd het verblijf van Yeung-ming in Hongkong alsnog illegaal. Velen gingen in Hongkong in beroep tegen Pekings beslissing, maar in januari van dit jaar bleek dat het Hof dit keer geen onafhankelijke stellingname van Peking meer aandurfde. Het Hof besloot dat de groep Hongkong uiterlijk op 31 maart moest verlaten. Yeung-ming ging niet. Ze verblijft nu met zo'n 4.300 lotgenoten illegaal in Hongkong, in afwachting van wat er komen gaat. Sommigen verzetten zich actief tegen uitzetting. Zij hebben deze zondag met enige honderden gedemonstreerd bij de immigratiedienst. Maandag werd voor het eerst iemand tegen zijn wil de grens met China overgezet. Daar zal het niet bij blijven. Regina Ip, hoofd van het Bureau voor Veiligheid van Hongkong, verklaarde gisteren dat de komende weken zeker tweeduizend mensen zullen worden uitgezet.