Politici naar `Avond van de Nederlandse Film'

De Federatie Nederlandse Filmbelangen organiseert op 22 april een `Avond van de Nederlandse Film' in de Haagse bioscoop Pathé Buitenhof. Aan de uitgenodigde politici wordt verteld hoe goed het gaat met de Nederlandse film en wat er van het volgende kabinet gevraagd wordt om deze voorspoed te continueren.

Om de boodschap te onderstrepen zullen er recent succesvolle Nederlandse speelfilms gratis voor het publiek vertoond worden. Ook worden er prijzen en oorkondes uitgereikt, vernoemd naar de eerste Nederlandse speelfilm in kleur Jenny (Willy van Hemert, 1958), voor prestaties op het gebied van de export, de videoverhuur, festivalbekroningen en kaartverkoop in de bioscoop. Volgens een woordvoerster van de Federatie gaat het erom over te brengen dat de stimuleringsmaatregelen van de overheid ook tot economische successen hebben geleid.

De keuze van de locatie, Pathé Buitenhof, verwijst naar de eveneens daar gehouden `Dag van de Nederlandse Film' in juni 1997. De bijeenkomst was destijds het startsein voor de paarse stimuleringsmaatregelen, zoals de fiscale faciliteiten (de zogeheten c.v.-regeling), het Telefilmproject en de oprichting van investeringsfaciliteit Fine bv. Over de continuering van deze maatregelen bestaat inmiddels veel onzekerheid.