Opnieuw onthullingen pedofiele priesters VS

Kerkleiders van het Amerikaanse aartsbisdom in Boston hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk een priester aanbevolen voor benoeming hoewel zij al lange tijd op de hoogte waren van zijn pedofiele verleden. Dat is gebleken uit kerkdocumenten van het bisdom in handen van de advocaten van slachtoffers van het seksueel misbruik.

De inhoud van de documenten is met name opmerkelijk omdat daaruit voor het eerst blijkt dat de kerk openheid over het pedofiele verleden van een priester uit haar congregatie structureel en moedwillig heeft tegengehouden. Sterker nog, het bisdom heeft de betrokken priester, Paul Shanley, meermaals van harte aanbevolen bij de overplaatsing naar andere bisdommen. Zo deed het bisdom een aanbeveling toen Shanley in 1995 kandidaat was het plaatsvervangende directeurschap van een katholiek gastenverblijf voor studenten in New York.

De kwestie in Boston trekt veel aandacht omdat het bisdom centraal staat in de onthullingen over het achterhouden van informatie over pedofiele priesters door de katholieke kerk. Sinds de veroordeling van een pedofiele priester uit het bisdom zijn overal in de VS priesters beschuldigd van pedofilie. Inmiddels is gebleken dat de kerk in het hele land systematisch de hand boven de hoofden van pedofiele priesters heeft gehouden en slachtoffers middels een zwijgsom heeft afgekocht.

Het bisdom van Cleveland heeft gisteren negen priesters geschorst die worden verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Twaalf anderen zouden om gelijkluidende redenen al eerder zijn geschorst. Een van de betrokken priesters uit het bisdom heeft vorige week zelfmoord gepleegd.

Elders, in het Amerikaanse Detroit, is een onderzoek gaande naar achttien priesters. Ook hier zijn al twaalf priesters geschorst. Volgens een woordvoerder van het bisdom zijn daarmee alle schuldige priesters in het bisdom aangepakt.