OPEC wijst een olieboycot van de hand

De OPEC, het kartel van elf olieproducerende landen, wijst een olieboycot in navolging van Irak af. Intussen lijkt de rust op de oliemarkten grotendeels te zijn teruggekeerd.

Vanuit haar hoofdkwartier in Wenen verklaarde de OPEC vanmorgen dat noch Iran noch Libië met de Iraakse olieboycot zal meedoen. Afgelopen maandag begon Irak uit solidariteit met de Palestijnen een soloactie, toen het met onmiddellijke ingang zijn olie-export voor dertig dagen stopzette.

De verklaring van de OPEC kwam nadat Iran vandaag bij monde van zijn olieminister, op bezoek in Seoul, herhaalde dat Iran voorstander is van een boycot mits de andere islamitische olielanden meedoen. Maar op de oliemarkt in Londen maakte dit vandaag geen indruk. Te meer niet, omdat de olieminister tegen het persbureau Reuters niet wilde bevestigen of Iran tot zo'n boycot bereid is als ten minste nog één ander islamitisch land zich erbij aansluit.

Volgens de Verenigde Naties zal Irak wegens zijn boycot 1 miljard dollar (1,13 miljard euro) aan olieinkomsten derven voor humanitaire goederen voor zijn burgers, in het kader van het `olie-voor-voedselprogramma' van de VN.

Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, heeft steeds gezegd dat het eventuele olietekorten zal aanvullen. Het land heeft volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs een reservecapaciteit van 3,31 miljoen vaten per dag, bijna twee keer zoveel als de hele Iraakse olieproductie van 1,8 miljoen vaten per dag. Dat laatste cijfer is afkomstig van de OPEC.

Ook de arbeidsonrust in de Venezolaanse olie-industrie maakt de oliemarkten voorlopig niet meer nerveus. Op de termijnmarkt van Londen stond vandaag de prijs van het toonaangevende Brent (olie uit de Noordzee, levering in mei) omstreeks het middaguur 8 dollarcent per vat (159 liter) hoger dan de slotprijs van gisteren. Toen was de prijs met bijna een dollar gedaald tot 26,08 dollar per vat. Gisteren in New York sloot de prijs voor het toonaangevende West Texas Intermediate (levering in mei) 2,7 procent lager.

De Amerikaanse minister van Energie, Spencer Abraham, heeft gisteren gezegd dat het aanspreken van de strategische oliereserves door de Verenigde Staten absoluut niet overwogen wordt.