Ook experiment bij voetbal

De kans is groot dat ook in het voetbal geëxperimenteerd gaat worden met scheidsrechters die via een draadloze verbinding in contact staan met hun assistenten langs de zijlijn. John Blankenstein, hoofd scheidsrechterszaken van de Nederlandse voetbalbond, was afgelopen weekeinde aanwezig bij een congres in Noorwegen, waar een lid van de spelregelcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA uitleg gaf over een dergelijk experiment in Schotland.

,,Die proef loopt daar nu enige tijd en op basis van zijn enthousiasme zeg ik, zij het op persoonlijke titel, dat het niet lang gaat duren of de FIFA is door de bocht. Mocht dat gebeuren, dan is de kans groot dat in het seizoen 2003-2004 wereldwijd geëxperimenteerd gaat worden met scheidsrechters die via een draadloze verbinding met de twee assistenten kunnen communiceren.''

De oud-voetbalscheidsrechter, al jaren een pleitbezorger van elektronische hulpmiddelen, zou een dergelijk experiment toejuichen. ,,Het schept helderheid en voorkomt niet onbelangrijk dat de scheidsrechter achtervolgd wordt door een horde `enthousiastelingen' zodra hij een van zijn collega's in geval van twijfel raadpleegt.''

Een open lijn gaat volgens Blankenstein ,,een paar stappen verder dan de vlag met drukknop die de assistenten sinds een paar jaar gebruiken om de scheidsrechter te waarschuwen. Dat is al een hele verbetering, maar bij een draadloze verbinding zou het voetbal nog meer gebaat zijn.''