NOC waarschuwt voor voedingssupplementen

NOC*NSF heeft topsporters geadviseerd terughoudend te zijn bij het gebruik van voedingssupplementen. De sportkoepel deed dat gisteren bij de presentatie van het onderzoek naar 69 producten, komend van deelnemers aan de Winterspelen. Vijftien daarvan bleken `dopinggeduide stoffen' te bevatten.

De bekendmaking van de cijfers stond niet in het teken van harde verwijten aan de betrokken industrie of `shockerende' ontdekkingen. ,,Wij hebben slechts onderzocht of er sprake was van dopingrisico'', zei F. van Dijk, hoofd Begeleiding Topsporters en Topkader.

Of de middelen schadelijk zijn voor de volksgezondheid, daarover gaan andere instanties. Zoals de Keuringsdienst van Waren, waaraan het onderzoek beschikbaar is gesteld. Waarschijnlijk vragen hooguit twee gevallen om nadere actie: één keer werden steroïden aangetroffen, bij een ander product kwam xtc naar voren. Dit kan in strijd zijn met de wet.

Verder was sprake van stoffen die in de dagelijkse consumptie niet onbekend zijn. Tien keer ging het om coffeïne, twee keer om een combinatie van coffeïne en efedrine, één keer om alleen efedrine.

NOC*NSF stond sporters toe hun supplementen te laten onderzoeken. Dit om de onrust weg te nemen die ontstond door de positieve tests (nandrolon) bij de voetballers Frank de Boer, Davids en Stam.

Onder meer wegens hoge kosten (bijna 100.000 euro alleen al voor 22 wintersporters) wordt het initiatief in de aanloop naar Athene 2004 niet herhaald. Wel wordt gezocht naar oplossingen. Gedacht wordt met name aan `topsportvriendelijke' etikettering. De producenten van de supplementen zijn qua omzet slechts voor ongeveer 1 procent afhankelijk van de atleten.