Neil Young

Na het tergend trage tempo van zijn recente concert met vaste begeleidingsgroep Crazy Horse was het geen slecht idee van rockveteraan Neil Young (57) om een cd te maken met de in theorie pittige soulmuzikanten van Booker

T & The MG's. Van die groep zijn de organist Booker T. Jones en de bassist Duck Dunn nog over van de gouden bezetting in de jaren zestig.

Young en Booker T & The MG's tourden al eens eerder samen, en Youngs 34ste album Are You Passionate begint demonstratief met een slome versie van het intro van BT&MG's instrumentale Green onions. Meteen daarna barst hij ouderwets los in de jengelende zang, het hortende gitaarspel en de teksten vol zielenleed die een persiflage op zichzelf zijn geworden.

Het woord `passie' was al gedevalueerd, maar bij Young is het een eufemisme geworden voor berustende lofzangen op gezinsleven en ouderdom. ,,The older generation, they got something to say'', zingt hij in When I hold you in my arms.

De felheid van de destijds relevante protestsongs Ohio en Southern man heeft plaatsgemaakt voor oubollig sentiment in het twijfelachtige Let's roll, waarin Young zich verplaatst in de heldhaftige persoon die wist te verijdelen dat het vierde vliegtuig zich op 11 september in het Witte Huis boorde.

Het prachtige orgelspel van Booker T weerhoudt Young er helaas niet van om steeds maar weer diezelfde lamlendige gitaarsolo in te zetten.

Neil Young: Are You Passionate? (Warner/Reprise 9362-48111-2)