Na Xerox nu KPMG onder vuur

Accountantsorganisatie KPMG ligt onder vuur van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De toezichthouder in de Verenigde Staten breidt het onderzoek van malversaties bij kopieerapparatenfabrikant Xerox uit naar KPMG, dat de boeken van het concern controleerde.

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag. Volgens ingewijden treft de toezichthouder voorbereidingen om KPMG te vervolgen voor zijn rol als huisaccountant van Xerox. De producent van kopieerapparaten trof vorige week een schikking met de Securities and Exchange Commission. Het concern paste ook alle cijfers tussen 1997 en 2001 aan. De aanpassing met terugwerkende kracht heeft betrekking op circa 2 miljard dollar aan omzet. Daarnaast betaalde Xerox een boete van 10 miljoen dollar (11,4 miljoen euro) aan de toezichthouder, de grootste boete die een onderneming ooit aan de SEC betaalde.

Xerox wordt ervan beschuldigd met zijn omzetcijfers een verkeerde voorstelling van zaken te hebben gegeven. Het onderzoek van de SEC spitst zich toe op de manier waarop Xerox langlopende leasecontracten in de boeken verwerkte. De boete had betrekking op een overtreding van de boekhoudregels. Xerox heeft overigens nooit schuld bekend en ziet de schikking niet als een schuldbekentenis. De SEC onderzoekt de boeken van Xerox al sinds juni 2000. Xerox heeft in de loop van het onderzoek eerder gerapporteerde resultaten tweemaal aangepast.

KPMG heeft de jaarrekeningen altijd van een goedkeurende verklaring voorzien. Het feit dat de SEC zich nu op de controlerend accountant richt, betekent volgens ingewijden dat KPMG volgens de SEC wist van Xerox' overtredingen of dat had moeten weten.