Meelopers gestraft voor vernielingen

Tijdens de halve finale van de Amstelcup op 29 maart hield de politie 110 mensen aan. Drie van hen verschenen gisteren voor de rechter voor vernielingen.

De mannen die gisteren voor de politierechter in de beklaagdenbank zaten, zien er niet uit als de schrik van de natie. Een stratenmaker, een drukker en iemand met `los-vast' werk uit de omgeving van Amsterdam. Twee van hen betuigden bij herhaling en geëmotioneerd hun spijt. De derde ontkende.

In de rechtszaal werden videobeelden vertoond van het wangedrag van de supporters. In feite viel het wel mee, betoogden hun advocaten. ,,We moeten de zaken niet overdrijven'', zei een van hen. Een schop tegen een glazen scheidingswand, een trap tegen een stoeltje. Of was de trap gericht tegen het beton achter het stoeltje? Of struikelde de verdachte? De beelden gaven geen uitsluitsel.

Volgens de officier van justitie droegen de mannen alleen al door hun aanwezigheid op een plek waar zij niet hoorden te zijn bij aan een ,,sfeer van ontremming''. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de onrust en de schade van meer dan 100.000 euro die in de Amsterdam Arena is aangericht.

Er werd volgens de officier met stoelen en vuilcontainers gegooid, deuren werden ingetrapt, kiosken geplunderd en in de toiletten werden brandjes gesticht. Groepen Ajax-supporters renden schreeuwend naar Utrecht-supporters, bedreigden hen en sloegen met stokken en staven. De verdachten hebben zich misschien niet individueel aan deze misdrijven schuldig gemaakt, maar: ,,De vloer was bezaaid met glassplinters en de verdachten hadden moeten weten dat ze daar niet hoorden te zijn'', aldus de officier. Daarbij, ,,men loopt mee om de groep sterker te laten zijn'' en dat is al een vorm van openlijke geweldpleging.

,,Stom, stom, stom'', is samengevat de evaluatie van de 22-jarige verdachte M. ten H.. Het was zijn eerste keer in de Arena. Hij had niet met zijn vrienden moeten meelopen, maar hij kende de weg niet in het stadion. Tegen hem pleit dat hij een verleden heeft van geweld en ontremming. Maar hij is juist bezig zijn leven te beteren, zegt hij, en loopt nu bij een Centrum tegen Alcohol- en Drugsmisbruik. Hij woont nog bij zijn ouders en zijn vriendin, met wie hij niet samenwoont, moet over een paar maanden bevallen. Ten H. vindt zichzelf al zwaar gestraft, want hij is in een gevangenis terechtgekomen die vol zit met Feyenoord-supporters, en die hebben hem van de tv herkend.

Verdachte G.V. heeft misschien tegen een stoeltje geschopt, dat staat hem niet zo goed meer bij, maar hij weet wel dat hij zijn eigen glazen heeft ingegooid, zegt hij. Vijf dagen zonder vrouw en kind zijn zoontje van anderhalf is net hersteld van een hersenbloeding dat trekt hij niet meer. De 26-jarige verdachte T.B., die twee keer eerder is veroordeeld wegens openlijke geweldpleging, ontkent alles.

M. ten H. krijgt twee maanden gevangenisstraf, waarvan een voorwaardelijk. G.V. krijgt veertig uur werkstraf en vier weken voorwaardelijk. Beide mannen krijgen een stadionverbod opgelegd van respectievelijk twee en een jaar. T.B. wordt vrijgesproken. Vandaag komen negen andere voetbalsupporters voor.