Lief, pesterig

Sisters is het regiedebuut van Sergej Bodrov, een jonge Rus die in Rusland heel beroemd is. Hij acteerde in The Prisoners of the Mountains van zijn vader Sergej Bodrov en in de gangsterfilms Brat en Brat 2 van Aleksej Balabanov en heeft een eigen televisieshow. Sisters zal hem in Rusland waarschijnlijk niet beroemder maken; het is geen film waar je beroemd mee wordt. Het is wel een aardige film over twee zusjes.

Sveta en Dina zijn twee halfzusjes, van wie de jongste een gangster als vader heeft. Aan het begin van de film komt die vader uit de gevangenis en hij krijgt meteen ruzie met een paar andere duistere types. Sveta en Dina moeten vluchten omdat de boeven hen willen kidnappen. Wat volgt is de tocht van de zusjes op zoek naar een schuilplaats aan de rand van een Russische provinciestad, die ze achtereenvolgens vinden op een verlaten datsja, bij een groep zigeuners en bij een duister type in ruste.

Sisters paart gewelddadige actie aan lieve observaties van de twee zusjes, met name van de oudere zus Sveta, die door haar moeder en stiefvader verwaarloosd wordt en in het begin niet dol is op haar verwende zusje. Bodrov, zelf ook even in de film te zien als een sympathieke gangster uit Moskou, filmt een beetje zoals Robert ten Brink presenteert: vriendelijk, een klein beetje pesterig, rustig, dan toch een plat effect niet schuwend. Misschien presenteert Bodrov ook wel zo.

Sisters (Sestry). Regie: Sergej Bodrov Jr. Met: Oksana Akinsjina, Katja Bodrina, Roman Agejev. In Cinerama, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lux, Nijmegen.