In kogelvrij vest praten over fusie

Gehuld in kogelvrije vesten hebben de bestuursleden Theo Pickée en Nol Hendriks van Roda JC gisteravond overleg gevoerd met de harde supporterskern van de Limburgse voetbalclub. Zij droegen de beschermende kleding op advies van de politie in Kerkrade, nadat zich bij het huis van Pickée woedende fans hadden verzameld.

Circa vierhonderd supporters ageerden gisteren tegen de gesprekken die Roda JC heeft gevoerd met MVV en Fortuna Sittard over een mogelijke fusieclub FC Limburg. Voorzitter Pickée en geldschieter Hendriks spraken de supporters vanaf het veld in het stadion Parkstad Limburg toe. Ze wezen hen op de commerciële voordelen van een samenwerkingsverband. MVV en Fortuna zijn noodlijdend.

Hendriks beloofde vanmorgen in De Telegraaf een enquête uit te laten voeren tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd van Roda JC. Hij wil gesteund worden door minimaal twintig procent van de achterban. Hendriks is een textielbaron uit Heerlen die al twintig jaar als `suikeroom' van Roda JC optreedt. Officieel is hij directeur technische zaken.

Hendriks spiegelt zich met zijn fusieplan aan de Belgische fusieclub Racing Genk. In deze stad waren tot in de jaren negentig Winterslag en Waterschei elkaars concurrenten. ,,Water en vuur'', aldus Hendriks. ,,Nog veel erger dan hier in Limburg. Nu staat Racing Genk bij de top. Wij willen in Nederland dezelfde kant op.''