`Grote vier': Israël moet terugtrekken

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie hebben Israël vandaag gezamenlijk opgeroepen zich onmiddellijk terug te trekken uit de Palestijnse gebieden die het recentelijk heeft herbezet.

Ook riepen zij op tot ,,stopzetting van de vijandelijkheden'' in het gebied. Er werd echter niet gerept van sancties.

De oproep kwam na een bijeenkomst van de vier partijen in Madrid in een communiqué dat werd voorgelezen door VN-secretaris-generaal Kofi Annan. De Israëlische terugtrekking moet volgens de vier de Palestijnse stad Ramallah omvatten en het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die daar door Israëlische troepen wordt geïsoleerd. Arafat op zijn beurt moet zich ,,maximale inspanningen'' getroosten om een eind te maken aan de terroristische aanslagen op Israëlische burgers. De VN, de VS, Rusland en de EU zijn het volgens het communiqué eens geworden hun activiteit in het Midden-Oosten te coördineren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die aan de bijeenkomst deelnam, zei vanochtend dat ,,het geweld, in al zijn vormen, averechts werkt'' en ,,afleidt van het perspectief van twee soevereine staten''. Daarmee doelde hij op de stichting van een onafhankelijke staat Palestina.

Powell arriveerde in Madrid na bezoeken aan Marokko en Egypte, waar hij op de leiders een beroep heeft gedaan te helpen de spanning in het Midden-Oosten te verminderen. In Kairo eiste hij gisteren eens te meer dat Israël zich terugtrekt uit het herbezette gebied en spoorde hij de Arabische en Palestijnse leiders aan een oproep te lanceren tot stopzetting van de zelfmoordaanslagen en anti-Israëlische aanslagen in het algemeen.

Powell herhaalde in Kairo van plan te zijn tijdens zijn vrijdag beginnende bezoek aan Jeruzalem Arafat te ontmoeten in zijn grotendeels door Israël vernietigde en omsingelde hoofdkwartier in Ramallah.

De Israëlische premier Sharon betitelde dat voornemen gisteren als een ,,tragische vergissing''. Politieke kringen in Jeruzalem zijn van oordeel dat wat zij zien als opwaardering van de status van Arafat door Powell de Palestijnse terreur aanmoedigt. De Israëlische diplomatie hoopt dat de Palestijnse zelfmoordaanslag in de bus bij Haifa van vanmorgen Powell alsnog zal doen afzien van zijn voornemen om Arafat te bezoeken.