Een replica

Impostor is net als Blade Runner en Total Recall gebaseerd op een kort verhaal van de grote Amerikaanse science fiction schrijver Philip K. Dick. Impostor bewijst dat je naar een verhaal van deze schrijver ook een slechte film kunt maken. Impostor is zo saai dat zelfs de bron er saai door lijkt. Elke samenvatting doet de film teveel recht.

Impostor gaat over een geleerde die in het jaar 2079, als de aarde reeds lang in gevecht is met een buitenaardse beschaving, aangezien wordt voor een kopie van zichzelf, gemaakt door die buitenaardse beschaving. De kijker weet niet of dat terecht is. De geleerde ook niet. Want de kopie is zo geprogrammeerd dat hij zelf ook niet weet dat hij een kopie is en dat er in zijn hart een bom verstopt zit.

Impostor werd geregisseerd door Gary Fleder, eerder verantwoordelijk voor Things To Do In Denver When You're Dead en Kiss the Girls, die met het gegeven niets nieuws wist te bedenken en wat al bedacht was slecht nadoet. Het grootste deel van de film speelt zich af in duistere gangen en riolen; een kleiner gedeelte in fel verlichte openbare gebouwen. Hoofdrolspeler Gary Sinise heeft als de geleerde en/of de replica van de geleerde geen enkele uitstraling. Hij rent maar door die riolen en openbare gebouwen; er komt geen einde aan. De twists in de plot worden helemaal tot het laatst bewaard. Dan komen er ineens een paar achter elkaar. Dan is het te laat. Waarschijnlijk was het altijd te laat geweest.

Impostor. Regie: Gary Fleder. Met: Gary Sinise, Madeleine Stowe, Vincent D'Onofrio, Mekhi Phifer. In City, Amsterdam; Rembrandt, Eindhoven; Minerva, Maastricht; Heuvelpoort, Tilburg.