Een markt voor fantasieproducten

Het grootste misverstand dat er over het verzamelgenre van de fantastische film bestaat is dat het dúúr zou zijn om te produceren. En dat terwijl fantasie, verbeelding, inbeelding, suggestie en al die andere gereedschappen van verhalenvertellers zo goed als gratis zijn. Natuurlijk zijn er subgenres waarin het bloed moet vloeien, de ruimtewezens muteren, de kannibalen lichamen openscheuren en dan worden geld en inventiviteit in gelijke mate belangrijk.

Tijdens het 18de Festival van de Fantastische Film dat morgen in Amsterdam geopend wordt met de Franse historische horrorfilm Vidocq zijn beide helften van het spectrum vertegenwoordigd. Tijdens The Night of Terror, in de voorverkoop uitverkocht, mag er weer `hoeeerrr!' worden gebruld volgens een geheel eigen folklore en dienen gruweleffecten in gelijke mate om te griezelen, te schreeuwen en te lachen. Het hoofdprogramma biedt een scala aan recente voorbeelden van fantastiek: van psychologische horror (The Unknown, een soort Zweedse The Blair Witch Project, en het Deense Kat), tot B-Films met een A-budget uit de Verenigde Staten, zoals John Carpenters Ghosts of Mars. Traditioneel is Europa sterk vertegenwoordigd. Een paar jaar geleden was het festival volkomen bij de tijd door een retrospectief op de Spaanse genrefilm te bieden. Dit jaar wordt dat met een klein eerbetoon aan producent Brian Yuzna voortgezet.

Het retrospectief is dit jaar trendvolgend. De al jaren door de grote internationale filmfestival gesignaleerde opleving van de Aziatische film, wordt bevestigd met wat kleinere voorbeelden uit de Japanse en de Koreaanse spookfilm.

De gedachte dat fantastische films in Nederland wegens te hoge kosten niet mogelijk zouden zijn, wordt in een verzamelprogramma met een handvol, veelal door de makers zelf gefinancierde korte films gelogenstraft. Daarover willen ook De Fantasten, die pleiten voor meer verbeelding in de Nederlandse film, tijdens een symposium met onder meer Paul Verhoeven en Brian Yuzna van gedachten wisselen. Ze verwachten dat daar de aanzet kan worden gegeven voor een Cinemart, een filmfinancierings- en coproductiemarkt voor fantastische films.

18de Festival van de Fantastische Film. 11 t/m 17 april, Pathé City, De Balie, Melkweg, Paradiso, Belevue Cinerama, Amsterdam. Informatie: www.filmevents.nl.