Doden bij Palestijnse aanslag

Bij een zelfmoordaanslag door de gewapende vleugel van Hamas zijn vanmorgen in een Israëlische bus die op weg was van Haifa naar Jeruzalem acht mensen gedood en veertien gewond.

Premier Ariel Sharon heeft vanmorgen, twee dagen voor de komst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell naar Jeruzalem, gezegd dat de militaire operatie tegen de infrastructuur van de Palestijnse terreur wordt voortgezet. Gisteravond omschreef hij het besluit van Powell om de Palestijnse leider Yasser Arafat te ontmoeten in zijn grotendeels door Israël vernietigde en omsingelde hoofdkwartier in Ramallah als een ,,tragische vergissing''.

Omdat Arafat de aanslag bij Haifa niet in het Arabisch heeft veroordeeld, heeft Israël vanmorgen de Palestijnse leider ervoor verantwoordelijk gesteld. Een woordvoerder van het Palestijnse Gezag noemde de aanslag een ,,natuurlijk antwoord op de vuile oorlog van Sharon''.

De aanslag heeft naar uitspraken van regeringswoordvoerders in Jeruzalem te oordelen de Israëlische vastberadenheid nog versterkt om geen gehoor te geven aan de herhaald uitgesproken Amerikaanse eis het leger ,,nu'' uit de Palestijnse steden terug te trekken.

In Jeruzalem werd vanmorgen gesuggereerd dat de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag in Israël sedert ruim een week het gevolg is van de terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Palestijnse steden Tulkarem en Qalqilya, gisterochtend vroeg.

Dat in wezen symbolische gebaar had plaats onder Amerikaanse druk. Beide Palestijnse steden blijven omsingeld door Israëlische eenheden.

Israëlische elite-eenheden, ondersteund door helikopters, hebben vandaag na zeven dagen van zware gevechten, het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin onder controle gekregen. Gisterochtend werden daar dertien Israëlische soldaten gedood toen zij vanaf daken onder zwaar vuur kwamen te liggen. [Vervolg OFFENSIEF: pagina 5]

OFFENSIEF

Voorlichters worstelen met strijd in Jenin

[Vervolg van pagina 1] De Israëlische pers meldde gisteren enkele malen voorbarig Israëls militaire zege op het felle verzet van Palestijnse strijders van de Islamitische Jihad, Hamas en Tanzim. Palestijnse strijders die de strijd voortzetten, werden met luidsprekers gewaarschuwd dat Israël F-16 straaljagers zou inzetten tegen hun posities, zoals in Nablus is gebeurd, als ze zich niet overgaven.

In Israël werd de Palestijnse weerstand tegen de Israëlische overmacht vergeleken met het tot zelfmoord leidende verzet van joodse strijders op de Masada-rots bij de Dode Zee tegen de Romeinen 2000 jaar geleden. ,,Jenin wordt het Palestijnse Masada'', zei een commentator gisteren. ,,Daar is een nieuwe Palestijnse mythe geboren'', voegde hij er aan toe.

,,Wie daar geweest is kan de omvang van de verschrikkingen daar begrijpen'', zei een Israëlische soldaat die in het kamp was geweest tegen de krant Ma'ariv van vandaag. ,,Het is een krankzinnige oorlog. We zijn al vijf dagen in het kamp en er gaan geen twee minuten voorbij zonder dat er explosieven tegen ons tot ontploffing werden gebracht of er op ons wordt geschoten'', zei hij.

De Israëlische voorlichting bereidt inmiddels koortsachtig een informatiecampagne voor om Palestijnse beschuldigingen van een Israëlische slachting in Jenin te kunnen pareren. In Ma'ariv schrijft een commentator vandaag dat de wereld niet zal worden geïmponeerd door de Israëlische soldaten die in het kamp sneuvelden maar wel door de tv-beelden van de dood en verderf die Israëls troepen in het kamp hebben veroorzaakt.

Ondertussen houden de oorlogshandelingen tussen de Libanese groep Hezbollah en Israël aan. Vanmorgen werden volgens Israëlische militaire kringen opnieuw Israëlische doelen in `de boerderijen van Shebaa' (door Israël bezet Syrisch gebied dat volgens Hezbollah deel van Libanon uitmaakt) en op de Golan-hoogvlakte door Hezbollah onder zwaar vuur genomen. Israëlische vliegtuigen vielen vanmorgen doelen van Hezbollah in Zuid-Libanon aan.

www.nrc.nldossier:

Midden-Oosten