Dexia maakt via Labouchere kennis met claimcultuur

Het Frans-Belgische concern Dexia heeft nog weinig plezier van zijn dochter Bank Labouchere. De bank ligt onder vuur van beleggers en de beurswaakhond.

Nooit eerder kwamen beleggers in Nederland zo massaal in opstand. Op 25 maart besteedde het Tros-tv-programma Radar aandacht aan de keerzijde van het beleggingsproduct de `winstverdriedubbelaar' van Legio, een dochter van Bank Labouchere. Het consumentenprogramma had een gevoelige snaar geraakt, zo bleek achteraf. Ruim 50.000 telefoontjes volgden na de uitzending. De lijnen gingen plat. De teller van de website van Radar stond de dagen er na snel op 2 miljoen hits.

Inmiddels zijn er meer dan zesduizend gedupeerden die juridische actie willen ondernemen tegen de bank. Voor de Autoriteit Financiële Markten is dat aanleiding genoeg om onderzoek te doen naar de gang van zaken bij Legio, zo heeft de toezichthouder vanmorgen bevestigd. Volgende week hakken bovendien de consumentenbond, Radar, en advocatenkantoor Barents & Krans de knoop door of er namens de beleggers een rechtszaak wordt begonnen tegen de Dexia-dochter. Het kan de meest omvangrijke rechtzaak worden tegen een financiële instelling in Nederland.

De winstverdriedubbelaar is een zogenoemde aandelenlease-product. Dat soort producten geeft de particulier, ook de niet vermogende, de optie om met geleend geld te beleggen in aandelen. Duizenden particulieren zijn de afgelopen jaren in aandelenlease gestapt, van bij voorbeeld Legio Lease of Spaarbeleg. Zolang de koersen stegen, boekten zij formidabele rendementen. Maar een groot aantal Legio-klanten heeft inmiddels hardhandig kennisgemaakt met de bearmarket. Door de dalende koersen moesten zij ineens aan het einde van de rit bijbetalen.

De klachten tegen Labouchere zijn talrijk. Er zijn bijvoorbeeld nooit beleggersprofielen opgesteld. ,,Dat is in strijd met de regelgeving. Hierdoor hebben mensen kunnen instappen, die eigenlijk de lasten niet kunnen dragen. Zij komen nu in de problemen. Maar blijkbaar heeft Labouchere daar al rekening mee gehouden, aangezien er een voorziening van 25 miljoen euro voor is getroffen'', zegt de jurist W. Schonewille, van Barents & Krans. In de brochure van het product kwam het woord verlies amper voor. ,,Er stond dat de winst op de beleggingen voor rekening van de klant is; dat hetzelfde geldt voor eventuele verliezen, stond niet vermeld.''

Waar nog meer vraagtekens over bestaan, is het beleggingsbeleid van Bank Labouchere. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit onderzochten voor Radar 48 contracten van Labouchere-cliënten. Zij kwamen tot de conclusie dat het aankoop en verkoopbeleid nogal ongunstig uitpakte voor de belegger. De aankoopkoersen lagen (binnen de bandbreedte) gemiddeld slechts zo'n 35 procent af van de hoogste koers op de betreffende handelsdag. De verkoopkoersen waren gemiddeld 68 procent lager dan de hoogste koersen op die dag. De kans dat toeval hier een rol speelt, is volgens de onderzoekers 0,01 procent.

Is hier sprake van inhouse matching? Nee, zegt Labouchere. De bank heeft aan- en verkooporders in eenzelfde aandeel op een bepaalde handelsdag niet binnenshuis, en ten gunste van zichzelf, weggestreept. ,,Heeft de bank wel zelf voor beurs gespeeld, dan is een vergunning nodig en die heeft Labouchere niet. Dan moeten wij daarover in gesprek met de Autoriteit Financiële Markten'', zegt Schonewille. ,,Maar als er geen inhouse matchting heeft plaatsgehad, dan is er mogelijk gefraudeerd, en dan zullen we er met het Openbaar Ministerie over praten.''

Dexia Bank Nederland heeft zich in de affaire tot nu toe afzijdig gehouden. J. Krant, de baas van Dexia Bank Nederland, stelt in een persbericht dat hij zich niet kan voorstellen dat de aantijgingen waar zijn. ,,We zijn nauwkeurig aan het onderzoeken of er bij het verschaffen van informatie aan klanten en de verkoop van contracten fouten zijn gemaakt.''

Het Frans-Belgische Dexia kocht in 2000 voor bijna 1 miljard euro Bank Labouchere, de eigenaar van Legio. De bank moest voor Dexia de toegangspoort worden naar de markt voor particuliere beleggers in Nederland. Labouchere past prima bij ons, want ook zij hebben een agressieve stijl, zei een enthousiaste Dexia-bestuurder destijds in een toelichting op de aankoop. De vraag is of er bij Dexia na de recente affaires nog steeds zo over wordt gedacht.

    • Philip de Wit