De Brauw fuseert toch niet

De beoogde fusie tussen advocatenkantoor De Brauw en de Britse branchegenoot Linklaters gaat na vier jaar onderhandelen niet door.

De Brauw zou voor de fusie met het Londense kantoor bepaalde rechtspraktijken moeten afstoten of afslanken. Het Nederlandse kantoor wil zijn cliënten echter `in de breedte' blijven bedienen.

De Brauw, het op een na grootste advocatenkantoor van Nederland, zegt nu te hebben gekozen voor zelfstandigheid. Een fusie met welk kantoor ook in het buitenland is niet meer aan de orde. In plaats daarvan zal De Brauw gaan samenwerken met verschillende kantoren buiten Nederland. De Brauw volgt daarmee het model waarvoor de Nederlandse advocatenkantoren Nauta Dutilh, Loyens & Loeff en Houthoff Buruma eerder kozen.

Volgens bestuursvoorzitter J. de Keijzer is met `grote meerderheid' tegen de fusie gestemd. De exacte stemverhoudingen wil hij niet prijsgeven. De Keijzer zegt niet te verwachten dat een aantal partners zal opstappen nu De Brauw een fusie afwijst. Hij weet niet of Linklaters plannen heeft om binnenkort een vestiging in Nederland te openen.

Linklaters en De Brauw sloten in de zomer van 1998 een alliantie, waarvan ook een Duits en Zweeds kantoor deel uitmaakten, met als doel uiteindelijk volledig samen te smelten. De Duitsers en Zweden hebben dat inmiddels gedaan. Na vorig jaar eerst de gesprekken met Linklaters te hebben stopgezet ging De Brauw een halfjaar later toch weer met de Britten aan tafel zitten.