De behanger kan nog even wachten

Bonden staken vooral in nieuwbouwwijken, omdat ze bouwers daar het hardst treffen. Maar de bedrijven raakt het niet. Wel de toekomstige bewoners, zoals in Zoetermeer.

Ze smeekten de vakbonden om hun wijk te ontzien. De toekomstige bewoners van de wijk Oosterheem in Zoetermeer hebben namelijk al zo lang op hun huis moeten wachten.

Netwerkbeheerder Léon Boin kocht in mei 1999 een nieuw huis in de vinexwijk. Zijn oude huis verkocht hij voor een mooie prijs, en met zijn vrouw en zoontje van vijf trok hij tijdelijk in een driekamer huurwoning. Nog geen half jaar later stopte de bouw wegens procedurefouten: de gemeente had de milieurapportage niet afgerond voor ze bouwvergunningen af had gegeven. Pas na enkele juridische procedures ging in december 2000 de eerste paal de grond in.

Nu zou het eindelijk zover zijn. Van de 8.500 huizen zouden de eerste duizend bewoners, onder wie Boin, eind april de sleutel krijgen. Boin maakte een afspraak met de keukenleverancier, de parketlegger en de behanger. En toen besloten de vakbonden te gaan staken.

In de vierde stakingsweek roemen de bouwbonden de stakingsbereidheid van hun leden, de werkgevers roemen juist de werkbereidheid van hun personeel. Hoe groot de schade van de estafettestakingen is weet niemand. FNV Bouw, Bouw- en Houtbond CNV en het Zwarte Corps proberen de bedrijven in ieder geval te raken op financieel gevoelige locaties. Dat zijn volgens een woordvoerder van FNV Bouw locaties waar de woningen in een vergevorderd stadium zijn en de bouwer de vertraging later niet meer kan inhalen. Nieuwbouwwijken in Almere, Rijswijk, Zoetermeer en Haarlemmermeer staan bovenaan de verlanglijstjes van de bonden. Vandaag roepen de bonden bouwvakkers in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg op niet te werken. Maar vooral bewoners zijn de dupe.

,,FNV Bouw had toegezegd ons te ontzien'', zegt Boin. De stakingen zouden alleen de ruwbouw treffen, huizen in de opleveringsfase zouden niet getroffen worden. Dat werk wordt voornamelijk uitgevoerd door onderaannemers die niet bij de bonden zijn aangesloten, zei de bond. Eind maart staakten de bonden in Oosterheem enkele dagen. De toekomstige bewoners dachten dat ze het ergste gehad hadden. Maar sinds vrijdag ligt het werk in de wijk weer stil.