Beleggingen Legio Lease in onderzoek

De toezichthouder op de beurs gaat onderzoek doen naar Legio Lease. Duizenden `gedupeerde' beleggers hebben zich beklaagd over Legio's producten, waarbij wordt belegd in aandelen met geleend geld.

Dat heeft een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten (voorheen STE) vanmorgen bevestigd. In Nederland hebben particulieren via de zogenoemde aandelenlease-producten naar schatting voor 3,5 miljard euro belegd. Legio, een dochter van Bank Labouchere, is met een aandeel van 60 procent marktleider.

Autoriteit-FM, waarvan oud-procureur-generaal Arthur Docters van Leeuwen de voorzitter is, heeft gisteren besloten tot het onderzoek. Een speciaal team van de toezichthouder gaat zich er mee bezighouden. ,,Wij gaan in een later stadium ook aandelenlease-producten van andere aanbieders kritisch volgen'', zegt een woordvoerder.

Het tumult rond aandelenlease is sinds een recente uitzending van het Tros-programma Radar over de `winstverdriedubbelaar' van Legio in een stroomversnelling geraakt. Bij aandelenlease-producten kan de particulier op krediet beleggen in aandelen. Nu de beurskoersen zijn gekelderd hebben veel beleggers niets verdiend met hun lease-beleggingen, en zijn ze in veel gevallen zelfs met schulden blijven zitten. Uit de uitzending op 25 maart van Radar bleek dat veel beleggers dat nooit hadden zien aankomen en daar niet goed over waren voorgelicht. Er waren ook particulieren bij die op basis van hun (lage) inkomen nooit in het product hadden mogen stappen. Zij zijn met voor hen torenhoge schulden komen te zitten. ,,Wij willen weten of de zorgplicht goed is nagekomen'', zegt een woordvoerder van de autoriteit.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit kwamen in het tv-programma bovendien tot de conclusie dat de aankoop- en verkoopkoersen van de aandelen nadelig uitvielen voor de beleggers. Volgens de onderzoekers, die ruim veertig contracten tegen het licht hebben gehouden, is de kans dat daarbij sprake is van toeval op 0,01 procent. Dexia Bank, waarvan Labouchere onderdeel is, heeft inmiddels laten weten de aantijgingen ten aanzien van Legio nauwkeurig te onderzoeken.

beleggersopstand: pagina 19