Advocaat in VS aangeklaagd voor `doorgeven informatie'

De prominente Amerikaanse advocaat van de tot levenslang veroordeelde islamitische geestelijke Sheikh Omar Abdel Rahman is aangeklaagd voor haar rol bij de vermeende contacten die Sheikh Omar vanuit zijn cel heeft gehad met een terroristische groepering uit Egypte.

Volgens de aanklacht, die gisteren werd bekendgemaakt door de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft, wordt advocaat Lynne Stewart samen met drie anderen, onder wie een tolk, verdacht van het doorsluizen van informatie tussen de gevangen Sheikh Omar en de Egyptische terreurgroep Gama'a al-Islamiya. De fundamentalistische moslimgeestelijke Sheikh Omar Abdel Rahman is tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de aanslag op het World Trade Center in New York in 1993. Bij die aanslag kwamen zes mensen om het leven.

Verschillende Amerikaanse advocaten hebben geschokt op het nieuws gereageerd. Zij vermoeden dat het de eerste keer is dat een van hun collega's is aangeklaagd door de Verenigde Staten op grond van verdenkingen die verband houden met terrorisme. Wanneer Stewart schuldig wordt bevonden wacht haar een gevangenisstraf van maximaal veertig jaar.

Stewart is bekend wegens de verdedigingen die zij op zich heeft genomen van belangrijke criminelen onder wie het overgelopen maffialid Salvatore Gravano, alias Sammy the Bull. Op de vraag van een federale rechtbank in New York of zij zichzelf schuldig acht antwoordde ze ,,nadrukkelijk niet schuldig''. Nadat ze was vrijgelaten op een door haar zelf betaalde borg van een half miljoen dollar zei ze: ,,Ik hoop dat met deze zaak een nieuwe norm zal worden bepaald, een zaak die laat zien hoe ver de regering kan gaan in het vervolgen van mensen die haar niet bevallen.''

Ashcroft heeft gezegd dat hij voortaan het contact tussen Sheikh Omar en zijn advocaten zal onderwerpen aan controle. Volgens de minister maakt hij daarbij voor het eerst gebruik van de US PATRIOT-wet, een omstreden nieuwe wet die de regering verregaande bevoegdheden geeft bij het opsporen van vermeende terroristische activiteit.

Stewart heeft Rahman in 1995 verdedigd tijdens het proces waarin hij schuldig werd bevonden aan het voeren van `een oorlog van stedelijke terreur'. Na zijn veroordeling in 1996 zwoer de terreurgroep Gama'a al-Islamiya aanslagen te zullen plegen op Amerikaanse doelen in het buitenland. De groep heeft onder andere in 1997 de bloedige aanslag in het Egyptische Luxor opgeëist.