Accountant geeft schuld `Enron' toe

David Duncan, hoofd van de accountantsdienst bij Andersen die de boeken van het energieconcern Enron controleerde, heeft gisteren bij een rechtbank in Houston schuld bekend aan belemmering van de rechtsgang. De Amerikaan, die door Andersen als zondebok was aangewezen voor de vernietiging van documenten, heeft medewerking toegezegd aan het verdere onderzoek naar de neergang van Enron.

Door zijn verklaring kan Duncan de kroongetuige worden in de rechtszaak die de overheid vanaf 6 mei tegen Andersen zal voeren. Het accountantskantoor is inmiddels beschuldigd van het belemmeren van de rechtsgang, vooral door het vernietigen van documenten met belastende informatie. Dat heeft het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar de financiële verslaggeving ernstig bemoeilijkt. Voor zover bekend is Duncan de eerste betrokkene rond Enron die met de autoriteiten samenwerkt. Volgens de aanklacht van justitie heeft Duncan ,,bewust, met opzet en immoreel'' gehandeld. Hij loopt het risico voor 10 jaar in de gevangenis te belanden. Door het bekennen van zijn schuld kan Duncan in deze zaak niet met nieuwe aanklachten worden geconfronteerd.

Arthur Andersen is door het schandaal in grote problemen gekomen. Het bedrijf raakte veel grote klanten kwijt en onderhandelt nu over de hele wereld over overname van de activiteiten door branchegenoten. Eerder deze week werden 7.000 werknemers in de Verenigde Staten ontslagen. Het bedrijf verklaarde gisteren zeer teleurgesteld te zijn door de bekentenis van Duncan. Hij is in januari ontslagen ,,als gevolg van zijn extreem slechte beoordeling van deze zaak, en wij blijven bij deze beslissing''.