3.400 pagina's in een linnen tasje

Het rapport over de val van Srebrenica werd vandaag door het NIOD geleverd in een speciaal daarvoor vervaardigd linnen tasje. Het rapport zou anders niet te tillen zijn. De hoofdstudie, getiteld Srebrenica, een `veilig gebied', bestaat uit drie delen die tezamen 3.393 pagina's beslaan. Daarnaast heeft het NIOD vier deelstudies uitgebracht en een cd-rom met bijlagen. Het rapport is vanaf vandaag ook te koop voor het publiek. De uitgever, Boom in Amsterdam, biedt de complete set op zijn website aan.

Voor de militairen van Dutchbat was vandaag in de Johan Willem Friso kazerne in Assen een bijeenkomst georganiseerd om hen op de hoogte te stellen van de inhoud van het rapport. Van de 500 uitgenodigde militairen hadden er zich 165 gemeld voor de besloten bijeenkomst. Morgen kunnen de Dutchbatters in een kazerne in Garderen een toelichting krijgen van de leider van het onderzoek, prof. Blom. Ook dit is een besloten bijeenkomst.

Vijf Bosniërs die de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 overleefden houden morgen op het Plein in Den Haag een stil protest als onderdeel van een actieweek waarin aandacht wordt gevraagd voor de wensen van de overlevenden. Ook het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) voert morgen een stil protest op het Plein. Het IKV vangt deze week de `vrouwen van Srebrenica' op. Maandag bezochten de nabestaanden van de slachtoffers het voormalige kamp Westerbork. Zij toonden zich zeer onder de indruk.

Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam wordt dinsdag 16 april een debat georganiseerd over het NIOD-rapport. Het wordt geleid door prof.dr. Arjo Klamer. De aftrap wordt gegeven door een panel met prof. dr. Godfried Engbersen, dr. Gijs van Oenen en student bestuurskunde Arnoud Strijbis. De Nederlandse Vereniging van Journalisten organiseert op 24 april in Den Haag een debat.