Winstalarm IBM na twijfel bij kopers IT

Computerconcern IBM heeft voor het eerst sinds 1991 een winstwaarschuwing gegeven. De grootste automatiseerder wereldwijd zal de beloofde omzet en winst dit kwartaal niet halen.

Dit heeft de Amerikaanse onderneming gisteren bekendgemaakt. De koers van het bedrijf viel na de winstwaarschuwing met 10 procent terug. Als reden geeft IBM de ,,zeer moeilijke economische omstandigheden''. ,,Klanten stellen hun bestedingen aan automatisering uit totdat ze een duidelijk verbetering zien in hun markten'', stelde financieel bestuurder J. Joyce in een toelichting.

Het nettoresultaat zal ongeveer 20 procent lager uitkomen dan waarop de financiële markten hadden gerekend, de omzet zal circa 6 procent lager liggen en uitkomen op 18,5 miljard dollar (21,1 miljard euro). IBM staat bekend als een `degelijke voorspeller' van haar resultaten, maar aan die reputatie kan volgens analisten nu een einde komen.

IBM heeft zojuist een wisseling van de wacht ondergaan. Louis Gerstner trad vijf weken geleden af als hoogte man van het concern. Gerstner, die met pensioen is gegaan, trok IBM een decennium geleden uit het slop en is nu nog chairman tot het eind van dit jaar. De nieuwe bestuursvoorzitter is Sam Palmisano.

Volgens IBM vallen de resultaten over de gehele linie tegen. IBM is actief op het terrein van hardware (halfgeleiders, computers, harde schijven), software en IT-dienstverlening. De chipactiviteiten schrijven op dit moment rode cijfers, vooral doordat afnemers in de telecomindustrie massaal zijn afgehaakt. Ook op de verkoop van harde schijven voor gebruik in computers maakt de onderneming verlies. Beide activiteiten leveren een gezamenlijk verlies op van 200 miljoen dollar.

Het bedrijf bracht vorig jaar een nieuwe strategie naar buiten om minder afhankelijk te worden van hardware wegens de zwakke vraag. Het bedrijf richt het vizier daarom meer op dienstverlening. Branchegenoten als Sun, Hewlett-Packard en Compaq, waarvan de omzet voor een groot deel uit hardwareverkopen komt, moesten hun resultaten vorig jaar neerwaarts bijstellen.

Volgens ingewijden kampt ook de markt voor IT-dienstverlening nu met tegenvallende groei. Afgelopen vrijdag heeft IBM bij dit bedrijfsonderdeel, waar meer dan de helft van de omzet vandaan komt, 600 mensen ontslagen.

Enkele weken heerste er bij beleggers nog twijfels over de `kwaliteit' van de winst bij IBM. Het bedrijf heeft als antwoord daarop meer duidelijkheid verschaft tijdens de presenatie van de jaarcijfers. ,,Maar de vraag blijft hoeveel van de winst afkomstig is van boekhoudmethoden en hoeveel van de operationele activiteiten'', verklaarde een fondsbeheerder tegenover persbureau Bloomberg.

IBM komt op 17 april met de definitieve resultaten over het eerste kwartaal. In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 5.000 mensen werken.