Winkels V&D krijgen een andere opzet

Detailhandelsbedrijf VendexKBB gaat zijn 69 warenhuizen van Vroom & Dreesmann reorganiseren. Vorig jaar kochten klanten er minder, waardoor de bedrijfswinst met 38 procent afnam tot 23,6 miljoen euro.

,,V&D heeft een te vlak assortiment'', erkende directievoorzitter Ed Hamming van VendexKBB vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. Ook de folder van V&D, die tweewekelijks huis-aan-huis wordt verspreid, trekt steeds minder klanten naar de warenhuizen.

,,Het moet fundamenteel anders bij V&D'',meent Hamming. De keten moet kleinere partijen artikelen inkopen, waardoor zij meer kan inspelen op de wensen van klanten. Ook de bewegwijzering in de winkel moet beter. Drie V&D's worden omgebouwd tot `koopjeswarenhuis' en in tien filialen wordt een deel van de winkel ingericht als `koopjesafdeling'. De huis-aan-huis-folder wordt gemoderniseerd en minder vaak verspreid.

Hoeveel de reorganisatie bij VendexKBB zal kosten, wil Hamming pas volgende maand zeggen. Een groot deel van de verouderde magazijnvoorraad moet worden afgeschreven en de modernisering van de warenhuizen in drie jaar tijd zal zo'n 175 miljoen euro kosten. Dit laatste bedrag kan voor het grootste deel worden opgevangen door vrijvallende afschrijvingen.

Afgezien van V&D en Modern Electronics (audio, video en witgoed) boekten alle andere 24 winkelketens meer winst. Vooral Hema draaide goed, waardoor de winst met 36 procent steeg. Ook doe-het-zelfketen Praxis kon samen met Formido 27 procent meer winst bijschrijven.

De tegenvallende resultaten bij V&D en Modern Electronics drukten de winstgroei van VendexKBB in het afgelopen jaar. De omzet van het concern steeg met 8 procent tot 4,7 miljard euro en het bedrijfsresultaat met 2,5 procent naar 252 miljoen euro. De totale nettowinst daalde vorig jaar met 92 procent tot 13 miljoen euro wegens een boekverlies na de verkoop van de Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz (78 miljoen euro) en een dotatie (48 miljoen euro) aan het pensioenfonds.

VendexKBB geeft geen winstverwachting voor dit jaar. De koers reageerde niet op de problemen bij V&D en steeg in lijn met de beurs met 0,7 procent naar 14,65 euro.