`Vijand dwingt Israël opnieuw tot vechten'

De Israëlische ambassadeur in Nederland heeft gisteren scherp stelling genomen tegen critici van het Israëlische optreden in de Palestijnse gebieden.

Tijdens de jaarlijkse herdenking van de holocaust benadrukte ambassadeur E. Margalit dat zijn land geen onschuldige mensen vermoordt. ,,Geloof dat niet!'', riep hij zijn gehoor in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam toe. ,,We moeten opnieuw vechten tegen vijanden die ons uit ons land willen gooien.''

Volgens Margalit wordt Israël ten onrechte verantwoordelijk gehouden voor `verzonnen misdaden'. Hij onderstreepte dat zijn land een legitieme oorlog voert tegen het terrorisme en legde een rechtstreeks verband met de holocaust en de actuele situatie in de Palestijnse gebieden. ,,Israël strijdt opnieuw met vijanden die erop uit zijn ons uit ons land te gooien''. De staat Israël belichaamt volgens Margalit ,,het eeuwigdurende antwoord van het joodse volk op Auschwitz''.

,,Dit is de les die we hebben geleerd uit de shoah en de holocaust'', aldus Margalit, die de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog ,, een les van moraal en ethiek voor alle komende generaties'' noemde.

De jaarlijkse herdenking `Jom Hasjoa' werd door enkele honderden mensen bijgewoond. Onder hen burgemeester J. Cohen van Amsterdam. Hij ging in zijn toespraak niet specifiek in op de huidige gebeurtenissen in Israël, maar hield het bij een sobere herdenkingsspeech.

De Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan is een beladen plek. Hiervandaan werden in de Tweede Wereldoorlog 60.000 joden weggevoerd naar de diverse concentratiekampen. Voor de oorlog kende Amsterdam, door Cohen ook wel `het Jeruzalem van het Noorden' genoemd, nog 80.000 joodse inwoners. De holocaust is gisteren in de hele wereld herdacht.