Verharding op 13de dag stakingen in de bouw

De stakingen in de bouw zijn vandaag verhard. Kraanmachinisten en bouwvakkers hebben het werk neergelegd in het bouwdok van de hogesnelheidslijn (HSL) bij Barendrecht. Dit is de dertiende dag van de stakingen, waaraan tot nu toe 10.000 mensen meedoen. De bonden zeggen van nu af te mikken op acties bij bouwlocaties die de werkgevers zo veel mogelijk financiële schade berokkenen.

FNV Bouw, de Bouw- en Houtbond CNV en het Zwarte Corps willen de werkgevers dwingen te onderhandelen over de bouw-CAO, waar 180.000 mensen onder vallen. De schade die wordt berokkend aan de werkgevers die de HSL bouwen, bedraagt vandaag 250.000 euro, aldus de Bouwbond FNV. Vandaag zijn in Bunnik ook 250 steigerbouwers bijeen voor een stakingsbijeenkomst.

Het conflict tussen werkgevers en werknemers draait om de manier waarop de werkgevers de CAO-onderhandelingen willen voeren. Zij willen eerst onderhandelen over één onderdeel van de CAO: de reiskostenvergoeding, die sinds vorig jaar bestaat. Die is volgens de werkgevers te duur geworden. Pas als partijen daar uit zijn, willen de werkgevers onderhandelen over de rest van de CAO. De bonden vinden dit onacceptabel en willen uitsluitend over ,,het hele pakket'' onderhandelen, aldus een woordvoerder.

De werkgevers willen over sommige afspraken individueel kunnen onderhandelen. In een vraaggesprek met regionale kranten zei werkgeversonderhandelaar Holleman vrijdag: ,,Moderne werknemers zijn mondig genoeg om zelf afspraken te maken over reisuren, scholing en werktijden''.

Werkgeversvereniging AVBB bagatelliseerde vanochtend de omvang van de stakingen. Het gaat volgens een woordvoerder over het algemeen om korte stakingen. De bonden moeten volgens hem druk uitoefenen op de bouwvakkers om het werk neer te leggen.