Vakbonden in conflict met NS over CAO

Spoorwegvakbonden VVMC en FNV zijn in conflict geraakt met de Nederlandse Spoorwegen over de CAO voor het personeel van bedrijfsonderdeel NS Internationaal. Dit onderdeel rijdt naar het buitenland.

Volgens VVMC-voorzitter Vankan heeft NS vorig jaar beloofd dat de CAO voor het personeel van NS Reizigers (NSR) minimaal even gunstig zou zijn voor het personeel van NS Internationaal. De twee bedrijfsonderdelen hebben verschillende CAO's o.a. omdat het personeel van NS Internationaal meer met onregelmatigheid te maken krijgt.

Volgens Vankan wil NS niet garanderen dat NS Internationaal minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgt. NS zegt dat er geen conflict is. De minimale CAO-koppeling tussen NSR en NS Internationaal staat volgens NS niet ter discussie, omdat het bedrijf niet intern op arbeidsvoorwaarden wil concurreren, maar dat de bonden daar bovenop nog een extra motiveringstoeslag voor het personeel van NS Internationaal willen. ,,Dat vinden wij met een al afgesproken loonsverhoging van 5,9 procent niet verantwoord bij een bedrijf dat verlies maakt en heeft moeten reorganiseren'', aldus NS.

Vankan vindt dat het personeel van NS internationaal recht heeft op een extra vergoeding omdat zij op lastige treinen rijdt met veel drugsrunners, onregelmatiger werkt en meerdere talen moet kunnen spreken. ,,Nu trekt NS én de koppeling van de CAO's weer in, én krijgt het personeel niets extra's. Dat is onaanvaardbaar.''

VVMC wil ook dat het ouderenbeleid, de onregelmatigheidstoeslagen en verlofregelingen minimaal dezelfde worden voor NS Internationaal als voor NS Reizigers.