V-Day voor de Masai; V staat voor vagina

Keniaanse Masai-meisjes die aan een besnijdenis of gedwongen huwelijk willen ontkomen, krijgen een toevluchtsoord.

Gisteren werd in het zuidwesten van Kenia het V-Day Safe House for Girls geopend door Eve Ensler, de Amerikaanse schrijfster van het toneelstuk `De vagina-monologen'. Haar stichting V-Day – de V staat voor vagina – financiert het project dat is opgezet door een Masai-vrouw Agnes Pareyio. De 45-jarige Pareyio maakt zich al jaren druk over de risico's van besnijding bij vrouwen en over het grote aantal Masai-meisjes dat voortijdig van school gaat door een gedwongen huwelijk.

Bij de besnijding van Masai-meisjes wordt de clitoris verwijderd, meestal zonder verdoving. Die ingreep is het belangrijkste onderdeel van een ritueel dat de overgang markeert van meisje tot vrouw.

Officieel is vrouwenbesnijding sinds begin dit jaar in Kenia verboden maar de traditie is nog steeds wijdverbreid.

Naar schatting 130 miljoen vrouwen, verspreid over de hele wereld, hebben een besnijding ondergaan. Bij sommigen is de clitoris bijgeknipt, bij anderen weggebrand. Soms worden ook de schaamlippen verwijderd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de risico's van zo'n ingreep erg groot. Het komt nogal eens voor dat vrouwen doodbloeden. Ook raakt een deel van de vrouwen bij de besnijding met het aidsvirus besmet.

Pareyio heeft niet de illusie dat ze op korte termijn een einde kan maken aan vrouwenbesnijding onder de Masai. ,,Daarvoor speelt de ingreep een te grote rol in de Masai-cultuur.'' Maar ze wijst op de 61 meisjes die afgelopen week al in het toevluchtsoord zijn gearriveerd. ,,Zij zullen niet worden besneden. Zij zullen niet heel jong worden uitgehuwelijkt. Zij zullen hun school kunnen afmaken. Dat is een begin van verandering.''