The Queen Mum begraven

Met 101 klokslagen, één voor elk jaar van haar leven, begon vanmorgen de begrafenisplechtigheid voor de Britse koningin-moeder. De kist met haar lichaam is van Westminster Hall, waar ze lag opgebaard, overgebracht naar Westminster Abbey, waar de plechtigheid plaatshad.

Achter de op een affuit vervoerde kist, waarop de kroon lag die beroemd is wegens de koh-i-noor, een 105 karaats diamant, liepen de meeste mannelijke leden van de koninklijke familie. Net als tijdens vorige week vrijdag, liep ook prinses Anne, de dochter van koningin Elizabeth, mee, een breuk met de traditie dat alleen de mannen meelopen, terwijl de vrouwen de kist opwachten.

Tot de gasten van de begrafenisplechtigheid behoorden onder anderen 25 leden van buitenlandse koninklijke families, onder wie koningin Beatrix, de Belgische koning, de Deense koningin, de koning en koningin van Noorwegen, Spanje en Zweden, de sultan van Brunei, de groothertog van Luxemburg en de vorst van Liechtenstein. De VS waren vertegenwoordigd door Laura Bush, echtgenote van de president, Duitsland door oud-president Von Weizsäcker, en Frankrijk door Bernadette Chirac, de echtgenote van president Chirac.

Alle 150 landen van het Gemenebest, met uitzondering van Zimbabwe, zijn vertegenwoordigd. De begrafenis is volgens The Times in 187 landen uitgezonden.

east end: pagina 4

www.nrc.nl: foto's