Supporters ageren tegen FC Limburg

Verschillende groepen voetbalsupporters in Zuid-Limburg hebben gisteren hun onvrede geuit over de fusieplannen van de clubs Roda JC, Fortuna Sittard en MVV.

In Kerkrade verzamelde zich gisteren vroeg in de avond een groep van ongeveer tachtig aanhangers van Roda JC in het supportershome van het Parkstad Limburg Stadion. Ze wilden verhaal halen bij het bestuur over de mogelijke vorming van een FC Limburg. Het hoofdgebouw van het stadion werd bezet. Toen echter na een uur bleek dat niemand van het bestuur aanwezig was, vertrok de groep naar het huis van voorzitter Theo Pickée in Landgraaf.

De supporters verzamelden zich onder het toeziend oog van de inmiddels gealarmeerde politie op de stoep van de woning van de voorzitter. Daarop besloot Pickée zelf naar buiten te gaan om de aanhang toe te spreken. Volgens een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid was er wel sprake van ,,een bedreigende situatie'', maar hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden.

Commercieel manager Marcel Michiels van Roda JC heeft de supporters van de club gisteren de toezegging gedaan dat de clubleiding vanavond uitleg zal geven over de toekomstplannen.

Ook in Sittard is gisteren volgens de woordvoerder van de politie een groep supporters naar het stadion van de plaatselijke voetbalclub getrokken die wilde ageren tegen de fusieplannen. De leiding van Fortuna Sittard heeft geen aangifte gedaan van bedreigingen of vernielingen.

Bij eerstedivisieclub MVV kwamen telefonische bedreigingen en in de vorm van sms-berichten binnen bij commissaris Vic Gerardu. In het verleden leidden initiatieven tot een samenwerking van de Limburgse voetbalclubs ook al tot verzet bij een deel van de aanhang van het noodlijdende MVV. Zo werd ooit het huis van toenmalig voorzitter Benoit Wesley beklad.

De hernieuwde gesprekken over een fusie zijn ingegeven door de financiële problemen van de Limburgse clubs en de tegenvallende sportieve prestaties. Fortuna Sittard, dat degradatie uit de eredivisie nauwelijks kan ontlopen, wil het net nieuw opgeleverde stadion verkopen om een dreigend faillissement tegen te gaan.

MVV is de afgelopen maanden van een bankroet gered door een miljoenengift van Maastricht. De gemeente had daarbij echter wel als voorwaarde gesteld dat de club zelf ook via het werven van nieuwe sponsors borg zou staan voor een deel van het tekort. MVV is daarin nog altijd niet geslaagd.

Roda JC kampt niet met acute financiële problemen, maar heeft wel te maken met tegenvallende sportieve resultaten. Terwijl de club zich vorig seizoen nog kwalificeerde voor het UEFA-Cuptoernooi is Roda nog niet zeker dat het de nacompetitie kan ontlopen. In het begin van het seizoen werd trainer Jan van Dijk ontslagen en ook zijn opvolger Georges Leekens heeft verklaard op de huidige basis niet verder te willen bij de club.