Peres: strijd bij Jenin is slachting

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft het zware Israëlische militaire offensief tegen Palestijnse strijders in het vluchtelingenkamp bij Jenin ,,een slachting'' genoemd.

Bij het offensief in het kamp zouden vanochtend twaalf Israëlische militairen in een hinderlaag zijn gedood.

Israël trok intussen in antwoord op zware Amerikaanse druk zijn troepen terug uit de Palestijnse steden Tulkarem en Qalqilya. Een woordvoerder van het Witte Huis onderstreepte echter dit slechts te zien als ,,een begin''.

Volgens de politieke redacteur van de krant Ha'aretz heeft Peres privé de gebeurtenissen in het kamp op de Westelijke Jordaanoever als ,,slachting'' omschreven. De officiële legerzender citeerde vanmorgen deze uitspraak zonder commentaar. Peres' ministerie meldde vanmiddag dat de opmerking verkeerd is uitgelegd.

Volgens Ha'aretz is Peres bezorgd over de internationale reacties als de wereld informatie krijgt over het verloop van de strijd in het vluchtelingenkamp. Volgens Palestijnse bronnen zijn hier meer dan 100 Palestijnen gedood en meer dan 200 gewond. Onder de doden zijn volgens deze bronnen ook vrouwen en kinderen.

Vanmorgen werd nog hevig gevochten in het kamp, dat een vierkante kilometer beslaat en 16.000 inwoners telt. De civiele bevolking is wegens de escalatie van de Israëlische aanval opgeroepen het kamp te verlaten. In de stegen liggen volgens Palestijnse bronnen lijken te rotten. Volgens radio Israël zijn de Palestijnen van plan deze na afloop van de strijd bij elkaar te leggen om de wereld het bewijs te leveren van de slachting.

Israëlische tanks drongen vannacht het grote Palestijnse dorp Dura nabij Hebron binnen. Tegelijk werden de vannacht ontruimde steden Tulkarem en Qalqilya volledig door de teruggetrokken troepen omsingeld. Volgens Israëlische bronnen leggen bulldozers om veiligheidsredenen sinaasappelplantages nabij Tulkarem en Qalqilya plat. Deze steden liggen tegenover de Israëlische steden Netanya en Kfar-Saba.

Israëlische schrijvende pers kreeg gisteren de gelegenheid de stad Nablus te bezoeken. Uit een reportage in Yediot Ahronot vandaag blijkt dat het leger daar een soort `treintunnel' door de huizen in de kashba heeft geboord, zodat soldaten van huis tot huis konden optrekken en niet bloot kwamen te staan aan scherpschutters en explosieven in de nauwe stegen. In Bethlehem duurt tegelijk het Israëlische beleg voort van de Geboortekerk, waar meer dan honderd Palestijnen, onder wie volgens Israël gezochte terroristen, hun toevlucht hebben gezocht.

rode kruis: pagina 5

www.nrc.nl:

dossier Midden-Oosten