Papaveroogst inzet geweld Afghanistan

De pogingen van de Afghaanse interimregering om de aanstaande oogst van papaver te verhinderen, stuiten op grote weerstand onder de lokale bevolking.

In de provincie Helmand, in het zuidoosten, openden troepen zondagavond het vuur op protesterende boeren. Volgens ooggetuigen werden acht boeren gedood en vielen er 35 gewonden. Gisteren schoten boeren in de provincie Nangarhar op ambtenaren die hun velden kwamen inspecteren. Ten minste een functionaris kwam om, maar volgens sommige berichten vielen er vier doden, onder wie twee leden van een niet-gouvermentele Afghaanse organisatie. Leden van de Shenwari-stam, in een gebied dat grenst aan Pakistaan, blokeerden de weg tussen Jalalabad en de Pakistaanse grens met rotsblokken. Door de onrust zijn ongeveer 14.000 vanuit Pakistan terugkerende vluchtelingen gestrand.

De boze reacties van de boeren volgen op maatregelen van de Afghaanse interimregering om te voorkomen dat de komende weken de papavers worden geoogst, waarmee de velden nu volstaan. Om de oogst van papaver te voorkomen en de handel in drugs in te dammen, kunnen boeren vanaf gisteren aanspraak maken op een vergoeding van 250 dollar per `jirib', ongeveer eenvijfde hectare. De boeren vinden dat veel te weinig. ,,Als ze ons 3.000 of 3.500 dollar zouden geven, is dat voldoende'', aldus een boer bij Jalalabad. ,,Ik heb 500 dollar uitgegeven om een oppervlakte van twintig vierkante meter in te zaaien.''

Interimleider Hamid Karzai kondigde de maatregelen tegen de papaverteelt vorige week aan. Een hoge functionaris voorspelde toen al dat de boeren niet erg blij zouden zijn met de voorgestelde vergoeding. ,,Sommigen kunnen 17.000 dollar per jirib verdienen'' indien ze hun papavers gewoon oogsten voor de bereiding tot heroïne, zei hij.

Afghanistan is traditioneel een van de belangrijkste leveranciers van heroïne voor de Europese markt. De Talibaan verboden vorig jaar met succes de teelt van papaver, maar na hun verdrijving zijn de boeren weer massaal overgegaan tot het inzaaien. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat verscheidene krijgsheren die behoren tot de zogeheten Noordelijke Alliantie in de door hen beheerste gebieden fabrieken hebben gebouwd voor de bereiding van heroïne. Anders dan de Talibaan hebben zij geen maatregelen genomen tegen de teelt van papaver.

Karzai noemde vorige week het oogstverbod van groot belang voor Afghanistan. ,,Voortzetting van de papaverteelt en de handel in drugs zal herstel van onze goede naam in gevaar brengen en daarmee onze aanspraak op steun als een geloofwaardige partner.''

De vorming van de nieuwe regering in Afghanistan komt in gevaar door aanhoudend geweld tegen Pathaanse bevolkingsgroepen in het noorden van het land. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag gepubliceerd rapport. Volgens de organisatie zijn Pathanen de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van misdaden, begaan door etnische groepen als Hazara's, Tadzjieken en Oezbeken. Het geweld ondermijnt het proces van de Loya Jirga, de grote beraadslagende vergadering die moet leiden tot de vorming van een nieuwe regering, aldus Human Rights Watch. Maar niet alleen Pathanen zijn het slachtoffer. In Bamiyan zijn massagraven aangetroffen met de lichamen van vermoorde Hazara's. Gisteren werd in Jalalabad een aanslag gepleegd op minister van Defensie Fahim, een etnische Tadzjiek. Vier mensen werden gedood, maar de minister bleef ongedeerd.